Aproximativ 40 de clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, în judeţul Teleorman, sunt fără autorizaţie de securitate la incendiu, majoritatea dintre acestea fiind în mediul rural, a informat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ofiţerul Gheorghe Băcanu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „AD Ghica”.

Potrivit acestuia, avizele pot fi solicitate până pe 30 iunie, după acest termen aplicându-se amenzi cu valori cuprinse între 20.000 şi 50.000 lei.

„În anul 2015, în primele cinci luni, am avut doar două solicitări de de autorizaţie. În 2016 au fost patru solicitări, iar în 2017, 20 de astfel de solicitări. Numărul unităţilor de învăţământ care au nevoie de această autorizaţie s-a redus. Din aproximativ 360 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ, la ultima evaluare, aproximativ 38 de clădiri ar trebui să solicite şi să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. Cele mai multe sunt în mediul rural”, a declarat Gheorghe Băcanu, şef adjunct al departamentului care coordonează activitatea de avizare-autorizare din cadrul ISU „AD Ghica”.

El a mai spus, referitor la celelalte instituţii publice, că situaţia avizelor eliberate de ISU este mai bună. „Pe instituţii stăm mai bine având în vedere că nu avem construcţii noi. De regulă construcţiile s-au realizat înainte de 1990, iar ele şi-au păstrat destinaţia de spaţii administrative. Nu au existat modificări care să necesite o reluare a procesului de autorizare”, a afirmat Băcanu.

Reprezentanţi ai ISU „AD Ghica” au informat că la nivelul judeţului Teleorman nu există expert atestat pentru securitate la incendiu şi nici verificator în domeniu. Ei au mai spus că autorizaţia de securitate la incendiu este valabilă pe termen nelimitat, dacă are anexată toată documentaţia care a stat la baza emiterii ei. AGERPRES