Circa o sută de reprezentanţi ai universităţilor din ţara noastră şi Republica Moldova vor participa, în perioada 17 – 19 noiembrie, la primul Consiliu Naţional al Rectorilor (CNR) organizat la Iaşi, ce se va desfăşura la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, a informat conducerea instituţiei ieşene de învăţământ superior.

Rectorul Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), Dan Caşcaval, a declarat presei că evenimentul este organizat cu prilejul Zilelor Universităţii, în luna noiembrie împlinindu-se 80 de ani de la înfiinţarea Şcolii Politehnice ”Gheorghe Asachi”. Cu această ocazie, se vor desfăşura diverse manifestări dedicate studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor universităţii, dar şi publicului ieşean apropiat de şcoala de inginerie.

În acest an, universitatea noastră sărbătoreşte 80 de ani de la decizia Ministerului Educaţiei care consfinţea înfiinţarea de sine stătătoare a Şcolii Politehnice ‘Gheorghe Asachi’, un act apărut ca rezultat al efortului comun al profesorilor, studenţilor şi parlamentarilor ieşeni. Voinţa acestora a fost în opoziţie cu interesul şcolilor politehnice deja înfiinţate în alte oraşe, care doreau să monopolizeze învăţământul ingineresc. Sunt convins că dacă am păstra astăzi din curajul, energia şi solidaritatea ieşenilor de atunci, niciun proiect al Iaşiului nu ar fi nerealizabil„, a spus Dan Caşcaval.

Conform acestuia, manifestările sunt deschise de prima ediţie a Târgului Internaţional de Cariere în Inginerie organizat pe 9 şi 10 noiembrie de universitate, la care participă 30 de firme specializate în domeniul menţionat.

Marţi, 14 noiembrie, va avea loc vernisajul expoziţiei „Concursul de fotografii Studenţia la #TUIASI”, iar miercuri, a IX-a ediţie a „Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice”, urmând ca joi să se desfăşoare o şedinţă festivă a Senatului universităţii în care vor fi premiaţi profesorii seniori, se vor decerna titluri de „Profesor emerit” şi de „Membru onorific al comunităţii academice” şi se vor premia cele mai bune rezultate în cercetarea ştiinţifică din universitate.

Cu ocazia acestor manifestări, Dumitru Prunariu, singurul român ajuns în spaţiu, membru de onoare al Academiei Române, va primi titlul de Doctor Honoris Causa şi îi va fi decernat şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi.

„Zilele Universităţii Tehnice se vor derula pe o perioadă mai extinsă şi vor culmina cu întâlnirea CNR organizată de noi, o misiune onorantă pentru universitatea noastră şi o premieră pentru mediul universitar ieşean. Am încercat să surprindem aceşti 80 de ani într-un album care, în fiecare dintre cele 80 de fotografii, ascunde câte un instantaneu din istoria universităţii. O istorie care s-a consolidat pe mai mult de 200 de ani de învăţământ ingineresc ieşean şi care acum susţine şi confirmă poziţia pe care Politehnica ieşeană o ocupă în elita universitară românească”, a menţionat Dan Caşcaval.

Manifestările festive vor continua şi după data de 18 noiembrie, când va fi organizat un Treasure Hunt – „Descoperă TUIASI 2017″, iar ligile studenţeşti au programate diferite activităţi pentru a marca 80 de ani de la înfiinţarea Şcolii Politehnice ”Gheorghe Asachi”. AGERPRES