CJ Harghita pregăteşte un proiect de digitalizare a învăţământului, cea mai mare investiţie în sistemul de educaţie din judeţ

Consiliul Judeţean Harghita a înfiinţat un grup de lucru şi pregăteşte un proiect de digitalizare a învăţământului, care să ofere şanse egale la educaţie pentru toţi elevii şi care va fi cea mai mare investiţie în sistemul de educaţie din judeţ, a informat instituţia.

“La iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita şi a consilierului judeţean Ferencz Salamon Alpár, preşedintele comisie de învăţământ din cadrul consiliului judeţean, se elaborează un proiect de digitalizare a învăţământului a căruia valoare se ridică la 82 de milioane de euro. Se doreşte alăturarea şi la alte proiecte complementare, precum Erasmus+, un parteneriat cu Estonia, programul Digitális Jólét din Ungaria. Sistemul şcolar naţional nu este încă pregătit pentru educaţia digitală, dar acest lucru este necesar pentru a asigura şanse egale la educaţie, fapt demonstrat şi de situaţia actuală”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Suma de 82 milioane de lei, la cât este evaluat proiectul, urmează să fie asigurată printr-o linie de credit accesată de la Banca Europeană de Investiţii şi vizează echiparea, în primă fază, a şcolilor generale, putând fi extins către sistemul de învăţământ secundar, mai precizează Consiliul Judeţean.

Din grupul de lucru înfiinţat de Consiliul Judeţean fac parte Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Casa Corpului Didactic “Apáczai Csere János”, reprezentanţii primăriilor, dar şi specialişti care lucrează deja la elaborarea proiectului.

Potrivit sursei citate, a fost elaborat un chestionar destinat instituţiilor de învăţământ, pentru a se obţine informaţii referitoare la numărul sălilor de clase din în judeţ, dacă există internet în localitate sau în şcoală şi dotarea tehnică de care dispun instituţiile de învăţământ.

“Pentru demararea proiectului este nevoie, pentru început, de întocmirea unei baze de date, proiectul reprezentând o oportunitate de care trebuie să ne folosim”, a mai spus Borboly Csaba.

La rândul său, expertul Csák László a explicat că, evaluând situaţia din judeţul Harghita, publicul ţintă al proiectului este reprezentat de 25.000 de elevi din ciclul primar şi gimnazial. “Bugetul proiectului ar trebui să includă pregătirea digitală a profesorilor şi elevilor, acces la internet şi achiziţionarea de computere şi dispozitive inteligente de ultimă generaţie. Întrucât aceasta este o sumă semnificativă şi o linie de credit pe termen lung, durata proiectului ar fi de 4-5 ani”, a arătat Csák László,.

De asemenea, consilierul judeţean Ferencz Salamon Alpár, fost inspector şcolar general, a evidenţiat faptul că este nevoie de asigurarea accesului la educaţie pentru fiecare elev, şi chiar şi în lipsa solicitărilor, în situaţiile ca aceasta pe care o traversăm, este nevoie de introducerea învăţământului digitalizat”.

Proiectul aflat în curs de elaborare urmează a fi cea mai importantă investiţie în sistemul de învăţământ din judeţul Harghita, se mai arată în comunicat. AGERPRES