Clădirea care adăposteşte două licee din Miercurea Ciuc a intrat, marţi, în reabilitare, primăria municipiului câştigând fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional. Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila a declarat că, în opinia sa, este primul caz din ţară când o lucrare de investiţii este demarată la momentul planificat.
O treime din clădire a fost, marţi, predată executantului, urmând ca în zilele următoare să înceapă eliberarea încăperilor, iar până în toamnă să fie înlocuit sistemul de încălzire. Antal Attila a spus că elevii vor învăţa în două treimi din clădire, lucrările fiind planificate în aşa fel încât să nu afecteze procesul de învăţământ.
Viceprimarul susţine, totodată, că imobilul care a intrat în reabilitare şi care, în 2011, va împlini 100 de ani de la construire, este cea mai mare clădire de şcoală din Transilvania, proprietarul clădirii fiind Biserica Catolică. Proiectul câştigat de Primăria Miercurea Ciuc este intitulat „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea liceelor „Marton Aron” şi „Segito Maria”, bugetul cererii de finanţare fiind de aproape 25,5 milioane lei. Cei 1.200 de elevi ai liceelor „Marton Aron” şi „Segito Maria” vor putea studia, după finalizarea proiectului, în 46 de săli de clasă reabilitate şi modernizate. Vor mai fi echipate şi modernizate şase cabinete de limbi străine, cinci cabinete de informatică şi şapte laboratoare speciale, elevii având acces la internet din 64 de săli didactice.
Potrivit proiectului, condiţii mai bune de studiu pentru cadre didactice şi elevi se vor obţine şi prin achiziţionarea a 184 de calculatoare, 130 monitoare LCD, 54 de proiectoare fixe şi 48 de table interactive. Întregul proiect se va derula pe o perioada de 37 de luni şi va costa peste 25,49 milioane lei. Din această sumă, 21,1 milioane lei sunt cheltuieli eligibile, fiind solicitate peste 17,9 milioane lei din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, şi peste 2,7 milioane lei de la bugetul de stat. Consiliul Local Miercurea Ciuc va cofinanţa cu peste 422 mii lei cheltuielile eligibile şi va asigura încă un aport financiar de peste 4,3 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile. Lucrările sunt efectuate de un consorţiu de firme din Harghita. AGERPRES