Colegiul Prefectural Harghita a decis ca anul viitor sa se faca expertiza tuturor cladirilor vechi din judet in care functioneaza unitati de invatamant.
Hotararea a fost luata la sugestia Inspectoratului Scolar Harghita, care vrea sa evite incidente similare celui produs la o scoala din Sanpaul, unde un perete s-a surpat in urma unor lucrari de extindere. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Harghita spun ca in judet sunt multe cladiri scolare care au 40, 50 sau chiar 100 de ani si care nu au carti tehnice, astfel ca nu se cunosc interventiile care s-au
facut, de-a lungul vremii, asupra lor.

Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a precizat ca se va inainta o adresa catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru alocarea de fonduri, astfel incat macar cladirile vechi, care au probleme sa fie analizate de un expert in constructii.

In urma cu aproximativ zece zile, o firma din Odorheiu Secuiesc a sapat o fundatie langa cladirea scolii din Sanpaul, pentru efectuarea unor lucrari de extindere. Nimeni nu a tinut cont de faptul ca santul sapat avea o adancime de un metru si jumatate iar fundatia veche avea doar 60 cm. Din acest motiv, in noaptea de sambata spre duminica zidul cladirii s-a daramat pe lungimea celor doua nivele, antrenand o parte din acoperis si casa scarii.

Proiectantul si executantul lucrarii au fost amendati de Inspectoratul in Constructii Harghita, dar specialistii spun ca accidentul tehnic s-a produs si din cauza vechimii cladirii si a unor interventii neautorizate efectuate, in timp, asupra imobilului.