ene gabriela.jpgClădirile şcolilor care se desfiinţează în judeţul Vâlcea ar putea fi preluate ori închiriate administraţiilor locale sau organizaţiilor neguvernamentale, a declarat, marţi, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar, prof. Gabriela Ene.

„Numai în judeţul Vâlcea sunt 60 de clădiri care vor rămâne fără activitate. Nu le ia nimeni din comunităţile unde se află. Pe de o parte, ele pot deveni o sursă de venit prin închirierea lor pentru activităţi tot didactice, pot deveni cluburi, unde profesorii pot organiza cercuri, îi pot aduce pe copii să înveţe diferite meşteşuguri. Pe de altă parte, primăriile le pot folosi în scop social, ca azil pentru vârstnici, centre sociale pentru oamenii fără adăpost, sau pot fi închiriate unor ONG-uri. Oricum sunt utile şi după ce nu vor mai funcţiona ca şcoli”, a precizat Gabriela Ene.

În opinia inspectorului general şcolar al judeţului Vâlcea, ar trebui elaborată o strategie, la nivelul MECTS, cu privire la modul de utilizare a acestor clădiri. În ceea ce îi priveşte pe dascălii a căror activitate va fi restrânsă, Gabriela Ene a reiterat că salariile lor nu vor fi diminuate. „Cel puţin 200 de angajaţi vor pleca din sistem, fie se vor pensiona, fie că sunt suplinitori. Posturile celor care se vor pensiona vor fi desfiinţate”, a spus Ene. La nivelul judeţului Vâlcea, 60 de şcoli vor fi comasate, iar 247 de posturi vor trebui restructurate. AGERPRES