baba-catalin.jpgIntroducerea clasei pregătitoare este necesară creşterii performanţelor şcolare, în condiţiile în care România este sub media europeană în ceea ce priveşte rata de cuprindere a copiilor în învăţământul preşcolar, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

„Ideea este legată de necesitatea tinerilor care intră în clasa I de a avea un acces egal la educaţie. (…) Toate studiile arată că a scădea vârsta de intrare în sistemul obligatoriu de învăţământ duce la performanţe şcolare mai bune. Rata de cuprindere în România în învăţământul preşcolar este de 80%. Aceasta înseamnă copiii care merg la grădiniţă. Media europeană este de 95%. Avem o diferenţă mare în România între copiii care merg la grupa mare şi pe urmă intră la şcoală şi cei care nu merg în grupa mare”, a explicat ministrul, într-o conferinţă de presă.

În context, el a subliniat că noua Lege a Educaţiei generalizează învăţământul obligatoriu la o vârstă mai mică – nu la 7 ani, cum se întâmpla până acum, ci la 6 ani. „Dar aceasta este o opţiune educaţională fundamentală care costă statul român bani, însă investiţia în educaţie – a considerat şi guvernul vechi, şi guvernul nou – este investiţia care aduce cele mai mari beneficii ţării”, a precizat Baba.

Ministrul a dat asigurări că şcolile vor avea baza materială necesară pentru organizarea claselor pregătitoare, însă a refuzat să facă publice cheltuielile pe care ministerul şi le propune, pentru a nu afecta procesul licitaţiilor publice. „Din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi suntem pregătiţi pentru ca toţi elevii care vor participa la clasa pregătitoare să aibă mobilier. Este vorba de un mobilier special, care este reglabil, şi de materiale didactice. Toate acestea sunt obţinute din resursele Ministerului Educaţiei, am bugetat acest lucru, din fonduri europene şi declanşăm procedura de achiziţie. Este un proces de achiziţie, dacă eu aş spune acum câţi bani avem şi pe urmă intrăm să facem licitaţie pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.), o să vedem că toate firmele vor veni exact cu suma pe care o are ministerul. Daţi-i voie ministerului să nu dezvăluie acest mic secret. Vrem să facem licitaţie corectă şi să obţinem un preţ cât mai mic”, a spus Cătălin Baba.

Potrivit acestuia, 108.000 de cadre didactice au fost pregătite anul trecut, din fonduri europene, de la Banca Mondială şi din bugetul ministerului, iar anul acesta resursele pentru training se vor concentra asupra învăţătorilor care vor prelua clasa pregătitoare. Conform unor estimări menţionate de ministru, anul acesta circa 100.000-150.000 de copii vor intra în clasa pregătitoare. AGERPRES