elevi.jpgMinisterul Turismului si cel al Educatiei ar putea colabora in vederea reinfiintarii, in anumite licee din tara, clase cu profil turistic, in special in judetele in care acest sector economic are o pondere ridicata, a declarat secretarul de stat din Turism, Corneliu Popovici.

„Am purtat discutii cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si am convenit ca reinfiintarea claselor cu profil turistic in unele licee este o masura oportuna. Astfel, urmeaza sa mai aiba loc discutii pe marginea acestui subiect”, a precizat secretarul de stat.

Personalul necalificat este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta turismul autohton, de aceea, a spus Popovici, „educatia joaca un rol foarte important in dezvoltarea acestui sector economic. Vom propune infiintarea de astfel de cursuri cu profil turistic in licee din judete precum Constanta, Tulcea, Brasov”.

In privinta fortei de munca existente, secretarul de resort a mentionat ca MT intentioneaza sa gaseasca mijloace de evaluare a acesteia, iar unde este necesar, sa se impuna recalificarea personalului.

Operatorii din turism spun in momentul de fata lipsa fortei de munca calificata in turism este una dintre cele mai mari probleme a industriei de profil, iar ca institutille de invatamant specializate existente nu contribuie la ameliorarea problemei. „Romania e plina de brevete si diplome care atesta calitatea de manager in turism, dar sunt doar niste hartii acordate pe ochi frumosi. Absolventii acestor forme de invatamant nu au nici o legatura cu turismul. Peste 80% din tot ce inseamna forma de invatamant in sector se afla in momentul de fata la acelasi nivel cu cel de acum 20 de ani”, a spus presedintele Asociatei Nationale a Organizatorilor Profesionisti de Conferinte si Expozitii, Paul Marasoiu.