funeriu interviu.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că la data de 1 august va fi terminată clasificarea universităţilor.

„Ministerul a cules până acum date de la toate universităţile. Acestea le-au trimis şi ţin să le mulţumesc. O primă statistică a datelor a reliefat faptul că majoritatea universităţilor au raportat corect datele, însă avem şi cazuri de universităţi care nu au raportat corect. Acest lucru poate fi din cauză că pot exista şi erori inerente, dar pot fi şi tentative de a încerca să arăţi mai bine decât eşti în realitate. De aceea, am solicitat tuturor universităţilor ca până vineri, la ora 24,00, să verifice încă o dată datele şi să le corecteze acolo unde este cazul”, a precizat Funeriu.

Datele solicitate de minister se grupează pe trei categorii şi anume: cele referitoare la cercetare, fiind pentru prima dată când se colectează datele de cercetare la nivel internaţional, date despre activitatea de predare şi date despre relaţia universităţilor cu mediul extern. De asemenea, au fost solicitate date de la nivelul fiecărui domeniu de studiu individual.

„Studenţii, societatea trebuie să ştie cum se plasează aceste programe de studiu. Statul nu va mai finanţa programele de studiu care multe dintre ele pot să fie „ghetouri educaţionale”. Nu cred că vreun cetăţean al Românei vrea ca banii din taxe şi impozitele sale să meargă spre programe ce nu produc performanţă. Vom încuraja universităţile bune, dar nu vom încuraja rezultatele slabe ca în cazul liceelor cu promovabilitate zero la Bacalaureat şi universităţile ai căror absolvenţi nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Nu aş vrea să fiu greşit înţeles să spun că universităţile sunt ghetouri educaţionale. Nu, ele nu sunt. Sunt universităţi care au performanţă. În schimb, trebuie să identificăm unde sunt probleme şi să finanţăm acolo unde este performanţă”, a explicat Daniel Funeriu.

Ministrul a adăugat că rolul universităţilor este să producă absolvenţi care au o calificare relevantă. Universităţile care, după cum spune ministrul, în urma acestui exerciţiu vor vedea că le va fi foarte greu au posibilitatea să fuzioneze cu altele. „Sunt un suporter al fuziunii universităţilor. Aici spun că sunt de acord cu fostul ministru (al Educaţiei – n.r.) Andrei Marga, care spunea la un moment dat că avem prea multe universităţi şi prea puţini studenţi. Ministerul, împreună cu rectorii şi experţi internaţionali, vor defini, până la 1 septembrie, un set de indicatori care vor fi urmăriţi an de an şi vom şti dacă o anumită politică dă rezultate”, a precizat Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a vizitat joi Universitatea Transilvania, campusul de cercetare al universităţii care se află în construcţie şi s-a întâlnit cu studenţi şi cadre didactice. El a spus că Universitatea Transilvania este o universitate antreprenorială, care nu stă „cu mâna întinsă la stat”, care este şi poate să devină un pol de creştere pe zona centru. AGERPRES