Studenţii şi profesorii care s-au aflat marţi în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, manifestându-şi nemulţumirea faţă de modul de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019, spun că vor continua protestele şi îi cer ministrului Valentin Popa transparenţă.

„Vom continua să protestăm pentru că disponibilitatea dânsului de a schimba ceva din decizia iniţială pur şi simplu nu există. (…) Din nefericire, dânsul nu a părut disponibil să facă nicio schimbare. I-am solicitat public să pună pe site-ul ministerului datele pe baza cărora a creat alocările şi a tăiat locurile de la cele mai importante universităţi. Domnul ministru a refuzat şi a spus că sunt datele dânsului şi că nu este obligat să ni le transmită. Dânsul lucrează cu datele dânsului, nu cu datele transmise de universităţi, care sunt publice. La acest moment, nu putem să verificăm calculele făcute de domnul ministru, nu putem să spunem dacă sunt corecte sau nu. L-am mai întrebat dacă are disponibilitatea de a reveni asupra deciziei de a tăia respectivele locuri. Dânsul a spus că au fost foarte bine fundamentate şi că îi pare rău că nu a mers şi mai departe. (…) Atitudinea dânsului nu a fost cea pe care o aşteptam„, a declarat Claudiu Crăciun, lector în cadrul SNSPA, după întâlnirea cu ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă se vor afla zilnic în faţa ministerului, Crăciun a arătat că se poate protesta şi mergând la cursuri. „Mai trebuie să mergem şi la ore. Pentru că dacă nu mergem la ore după aceea domnul ministru va spune că nu ne facem treaba şi ne va tăia din finanţări. Deci, vom merge la ore, este o modalitate de a protesta şi aceasta şi vom continua apelul nostru către studenţi, către organizaţii studenţeşti, către sindicate, către colegi pur şi simplu să nu accepte aceste decizii din pix care nu au nicio logică în afară de preferinţele domnului ministru. (…) Am cerut transparenţă. Dacă dânsul spune că există o metodologie obiectivă, criterii clare de alocare, trebuie să le vedem şi noi. Am solicitat să nu meargă împotriva unor universităţi şi programe care sunt de succes şi sunt căutate şi pregătesc studenţi foarte buni”, a afirmat el.

Aproximativ 30 de studenţi şi profesori au protestat marţi în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, principala nemulţumire fiind legată de modul de alocare a cifrelor de şcolarizare pentru instituţiile de învăţământ superior pentru anul universitar 2018 – 2019. AGERPRES