Clinica de medicina dentara, inaugurata la FMF Oradea

clinica dentara.jpgDecanul Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, a inaugurat vineri, alaturi de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Cristian Anton Irimie si rectorul Cornel Antal, Clinica de Medicina Dentara, un departament nou al specializarii de stomatologie, echipat cu aparatura de ultima generatie si finantat exclusiv din donatii si sponsorizari.

“Aceasta noua clinica reprezinta un element extrem de important in evolutia facultatii noastre. Vor beneficia de existenta ei atat activitatea didactica, cat si, in mod special, pacientii bihoreni cu venituri reduse, deoarece vom gasi o formula pentru a include aceasta clinica intr-un proiect social” – a declarat decanul facultatii.

Prof. Bumbu a dorit sa le multumeasca tuturor celor care, intr-un efort comun, au raspuns solicitarii conducerii facultatii de medicina de a moderniza specializarea de stomatologie, profesorilor germani Hofstetter si Blenk, profesori asociati ai universitatii oradene, Clubului Lions, autoritatilor locale, Primariei Oradea.

Secretarul de stat Cristian Irimie a spus ca este onorat sa participe la o manifestare care inseamna ‘sa faci ceva in conditii foarte grele’, o reusita care da o nota de optimism facultatii oradene, ‘care are inca multe de realizat pentru a sterge noroiul aruncat de altii in ea’.

“Este foarte important ca v-ati gandit la un proiect social, pentru ca in tara stomatologia nu prea mai ofera servicii celor defavorizati”, a afirmat secretarul de stat. Secretarul de stat Raed Arafat, care participa in aceste zile la prima Conferinta Nationala de Medicina de Urgenta si Salvari in Situatii Speciale “Search and Rescue 2009”, la Baile Felix, a declarat: “Apreciez ca Oradea si Bihorul nu au numai in urgenta proiecte, chiar avangardiste, ci si in alte domenii medicale, ceea ce este foarte bine si va felicit pe dumneavoastra si autoritatile locale care ati reusit aceasta inaugurare”.


Noua clinica va functiona la parterul facultatii din p-ta 1 Decembrie, unde au fost amenajate sali de lucrari practice structurate pe cinci departamente: doua de protetica dentara, doua de odontologie, o sala de demonstratii, sali de sterilizare si radiologie. Cele 34 de unituri (scaune) dentare de ultima generatie au fost oferite de firma germana Ritter, la preturi promotionale, valoarea totala a investitiei medicale fiind de 68.000 de dolari. Suma a fost asigurata exclusiv din donatii si sponsorizari ale profesorilor universitari din Germania, profesori asociati ai Universitatii din Oradea si din partea Clubului Lions.


Potrivit rectorului Cornel Antal, specializarea de stomatologie, ale carei dotari tehnice nu se ridicau la standardele de performanta cerute de ARACIS, era in pericol de a-si pierde acreditarea.


“Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior va veni iar la Oradea, anul viitor, sa evalueze din nou aceasta specializare si sunt convins ca aceasta clinica va contribui decisiv la mentinerea acreditarii”, a declarat, pentru AGERPRES, rectorul universitatii.


Clinica de medicina dentara va fi primul centru de asistenta sociala cu program permanent din Oradea, de o deosebita utilitate pentru comunitate, proiect realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea. La inaugurare au participat, alaturi de comunitatea academica oradeana, si oaspeti din tara, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, oficialitati ale administratiei publice locale si judetene, inalte fete bisericesti. AGERPRES