CNIV 2020 online – a XVIII-a Conferință Națională de Învățământ Virtual

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, se va desfășura a XVIII-a Conferință Națională de Învățământ Virtual prin organizarea a două parți: Partea I – Prezentări de bune practici în România și Republica Moldova (10:00– 11.30) și Partea a II-a – Dezbatere interactivă a unor teze pentru educație și cercetare (11.30-13.30).

Tema: Bune practici – utilizarea tehnologiilor în învățământul din România. Schimbări de paradigme în educația și cercetarea românească, Moderatori: Marin Vlada, Radu Jugureanu (http://c3.cniv.ro/?q=2020).

În cadrul primei părți se vor prezenta următoarele lucrări de bune practici în utilizarea tehnologiilor de eLearning:

1. Radu Jugureanu, Proiectul ROSE – rezultate și concluzii

2. Silvia Făt, Un studiu recent privind integrarea tehnologiei în formarea profesorilor

3. Carmen Holotescu, Noi paradigme în educația și cercetarea actuală

4. Adrian Adăscăliței, Experiența Universității Al. I. Cuza din Iași în utilizarea Moodle

5. Nicolae Balmuș, Manualul digital – resursă interactivă în procesul de instruire

6. Georgeta Cozma, Transdisciplinaritatea – o reformă a educației secolului XXI

În cadrul celei de-a două părți se va organiza o dezbatere interactivă privind definirea și argumentarea unor teze din educație și cercetare. Sunt invitate personalităti de prestigiu atât din mediul universitar, cât și din mediul preuniversitar.

Teze de dezbatere:

1. Marin Vlada (București), Teza: Educaţia, Cultura şi Tehnologia transformă gândirea şi atitudinea oamenilor. Neînţelegerea conceptelor şi termenilor conduce la o învăţare superficială 2. Radu Jugureanu (București), Teza: Metode moderne de învățare pentru rezultate de succes la Bacalaureat 3. Olimpius Istrate (București), Teza: Platformele educaționale încă nu au ajuns la o maturizare suficientă 4. Constantin Cucoș (Iași), Teza: Formarea și perfecționarea profesorilor, o prioritate națională 5. Adrian Adăscăliței (Iași), Teza: Experiența Universității Al. I. Cuza din Iași, DPPD în utilizarea Platformei Moodle pentru predarea Instruirii Asistate de Calculator (IAC), studenților de la diferite facultăți 6. Ciprian Marius Ceobanu (Iași), Teza: Valoarea educațională a rețelelor de socializare (social media) 7. Grigore Albeanu (București), Teza: Nevoia de reforme majore în conținutul manualelor școlare și al cursurilor universitare 8. Carmen Holotescu (Timișoara), Teza: Noi paradigme în educația și cercetarea actuală 9. Nicolae Balmuș (Chișinău), Teza: Manualul digital – repozitoriu de resurse educaționale interactive pentru procesul de instruire

10. Natalia Burlacu (Chișinău), Teza: Modalități de evaluare a studenților: necesitate, schimbare și îmbunătățire 11. Silvia Făt (București), Teza: Integrarea tehnologiei în formarea profesorilor

12. Radu Rădescu (București), Teza: Experiența UPB în adaptarea activităților online la cerințele actuale 13. Ioan Maxim (Suceava), Teza: Învățarea continuă pe tot parcursul vieții, o obligație în profesie 14. Cătălin Radu (București), Teza: Nevoia de noi tehnologii educaționale în procesul de învățare

15. Georgeta Cozma (Satu Mare), Teza: Transdisciplinaritatea – temei pentru o reformă a educației secolului 21

DETALII DE CONECTARE (Zoom, Facebook, Icvl Cniv, EduOnline): Prin amabilitatea prof. Radu Jugureanu sesiunea Online CNIV 2020 va fi pe platforma Zoom (adresa: doar pentru invitați -Meeting pe contul său în care pot intra nelimitat 100 de persoane) cu preluare pe Facebook (live streaming). Se va înregistra și se va posta pe paginile ICVL-CNIV (https://www.facebook.com/icvl.cniv) și EduOnline (https://www.facebook.com/EduOnline-116784713353248). Pe adresa de Zoom se va invita un număr limitat de persoane interesate. Toți cei invitați pe Zoom trebuie să aibă microfon și cameră video funcționale și să își definească numele complet și corect (corect este: Radu Jugureanu, incorect este: iphone, libelula-veselă, HP1002, admin, profesor-IT, floricica_79@yahoo). Pe Facebook, participanții vor putea trimite întrebări legate de prezentări și dezbaterea propusă.

Despre proiectul de eLearning CNIV – Universitatea din București

Digitalizarea educației în România a fost pregătită cu mult înainte ca pandemia să genereze trecerea la învățarea online și la utilizarea tehnologiilor digitale, și înaintea formalizării în politici educaționale.

Conferința Națională de Învățământ Virtual (CNIV), manifestare științifică de înaltă ținută academică în domeniile eLearning și software educațional, este unul dintre fundamentele pe care s-a articulat alfabetizarea digitală. Inițiată ca un proiect național, în anul 2003, Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual (CNIV)

promovează tehnologii şi metodologii inovative în educaţie, în cercetare şi în perfecționarea continuă.

Proiectul a fost inițiat de un grup de experți entuziaști, distinse personalități în domeniu : Conf. Dr. Marin VLADA, Universitatea din Bucureşti, Președinte, membru fondator-iniţiator (anul 2003); co-președinți: Prof. Dr. Grigore ALBEANU, Prof. Dr. Dorin Mircea POPOVICI, Prof. Radu JUGUREANU, Prof. Dr. Adrian ADĂSCĂLIŢEI. Conf. Dr. Olimpius ISTRATE. Conferința reunește, anual, profesori din învățământul superior și preuniversitar, elevi și studenți, specialiști în Educație, eLearning și IT, lucrările prezentate fiind repartizate pe cinci secțiuni:

· A (Cercetare, dezvoltare) – Metodologii, Tehnologii Virtual Learning şi Virtual Reality – implementare şi aplicaţii;

· B (Proiecte şi aplicaţii) – Software educaţional în învăţământul universitar;

· C (Proiecte şi aplicaţii) – Software educaţional în învăţământul preuniversitar;

· D (Proiecte şi aplicaţii) – „Intel® Education” – Inovare în educaţie şi cercetare (propusă de Compania Intel);

· E (Strategii, Obiective, Calitate) – Training și Management Educațional.