ciosu constantin.jpgCNS Cartel Alfa, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Alma Mater îi cer premierului Emil Boc să renunţe la asumarea răspunderii pe proiectul de act normativ prin care vrea să plafoneze veniturile salariale legale ale cadrelor didactice, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Constantin Ciosu, preşedinte al FEN.

Sindicaliştii consideră că prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis recursul în interesul legii privind creşterile salariale în educaţie, s-au creat premisele recalculării imediate a salariilor din 2010 şi 2011 pentru toate cadrele didactice.

Sindicatele îi cer primului ministru să respecte decizia ICCJ, să generalizeze aplicarea Legii 221/2008 pentru toţi profesorii din România, inclusiv prin alocarea surselor de bani restante. „Guvernul este obligat să respecte decizia ICCJ şi să găsească resursele financiare necesare. Se poate solicita federaţiilor sindicale, de către Guvern, reeşalonarea datoriilor către cadrele didactice prin negocieri cu federaţiile din educaţie în privinţa modalităţii de acordare, dar este un abuz impunerea acestora printr-un act normativ neagreat”, a sublinat Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa.


Preşedintele CNS Cartel Alfa susţine că ar mai fi o soluţie de rezolvare a problemelor apărute în învăţământ şi anume prin emiterea de către stat a unor Ordine de plată cu scadenţă la termen care să menţină sumele pe care le au de recuperat cadrele didactice. Dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un asemenea act normativ toate cadrele didactice care au câştigat în instanţele româneşti vor merge la CEDO pentru a-şi câştiga drepturile.


Preşedintele CNS Cartel Alfa a afirmat că sindicatele „nu vor participa la şedinţa Comisiei de muncă a CES în cadrul căreia se va discuta Legea dialogului social şi nici la şedinţa de plen a CES-ului care va avea loc joi”. „Nu vom acredita prin votul nostru un pachet de legi sociale care va bulversa şi mai mult, alături de Codul muncii, piaţa forţei de muncă din România”, a afirmat Hossu.AGERPRES