dezbatere drept.jpgCât de necesară este reforma legislativă în România şi Republica Moldova şi modul în care această reformă se concretizează în codurile penale ale celor două ţări au fost principalele subiecte dezbătute în cadrul conferinţei „Reforma legislativă penală”, care a avut loc vineri, la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi.

„Constat că ne aflăm într-o perioadă de depresie normativă şi că de 20 de ani suntem într-o perpetuă reformă legislativă”, a explicat decanul Facultăţii de Drept din cadrul UPA din Iaşi, prof.univ.dr. Cristian Bocancea, motivul alegerii acestei teme de discuţie.

Invitat de onoare la conferinţă, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. George Antoniu, a ţinut să puncteze faptul că ester necesară multă reflecţie pentru a ajunge la o legislaţie viabilă.

„Nu putem face un import de legislaţie străină, doar pentru că acolo sună mai frumos”, a precizat profesorul Antoniu. În acelaşi timp, acesta a apreciat iniţiativa rectorului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, prof.univ.dr. Doru Tompea, şi s-a declarat onorat de invitaţie şi de interesul pentru reforma legislativă penală. La rândul său, prof. univ.dr. Vitalie Stati de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat a Republicii Moldova a trecut în revista legislaţia în materie de discriminare din ţara vecină.


„Se poate constata că în legislaţia noastră lipseşte o încriminare unitară a discriminării”, a concluzionat prof. univ.dr. Vitalie Stati. Despre culisele elaborării Codului Penal din Republica Moldova a vorbit studenţilor şi cadrelor didactice aflaţi în Aula Magna prof.univ.dr. Victor Moraru de la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat a Republicii Moldova. El a apreciat că textul trebuie să fie şi real şi aplicabil în realitatea concretă. „Din păcate legile sunt pregătite de comisiile de specialitate şi apoi le votează persoane care nu cunosc legislaţia”, a încercat să explice profesorul Moraru motivul pentru care în Codul Penal apar uneori neconcordanţe. Conferinţa de vineri a fost organizată de Facultatea de Drept din cadrul UPA din Iaşi şi face parte din suita evenimentelor dedicate „Anului Jubiliar Petre Andrei”.AGERPRES