Colaborări ştiinţifice internaţionale ale UVVG cu Universitatea din Debrecen

uvvg_debrecen.jpgO delegaţie a Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, s-a întâlnit, pe 27 martie, la Debrecen (Ungaria), cu prof. univ. dr. Fabian Istvan, rectorul Universităţii din Debrecen.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a declarat: “În primul rând s-a semnat un acord de cooperare pe o perioadă de 4 ani cu Universitatea din Debrecen, un acord care înnoieşte vechiul acord cu implicare asupra cercetării ştiinţifice, a utilizării în comun a resurselor şi laboratoarelor celor două universităţi. Este un acord de mare importanţă, dat fiind că cercetarea ştiinţifică de la Universitatea din Debrecen este una foarte apropiată de cea a universităţilor cu cercetare deosebită din Europa, Universitatea din Debrecen fiind o candidată la topul celor 500 de universităţi internaţionale din topul Shanghai”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat că s-au pus la punct şi coordonatele Simpozionului Internaţional de Biologie Celulară şi Moleculară. “Am stabilit şi detaliile organizării celui de-al IV-lea Congres Internaţional şi ce-a de-a 30-cea Sesiune Ştiinţifică Anuală a Societăţii Române de Biologie Celulară şi Moleculară pe care îl vom desfăşura în perioada 15-17 iunie. S-a pus la punct programul de cooperare şi s-au discutat proiectele existente în sensul creări unei zone ştiinţifice în domeniul biologiei celulare şi moleculare”.

Cu ocazia vizitei la Universitatea din Debrecen, delegaţia UVVG a fost invitată să participe la o manifestare ştiinţifică deosebită, respectiv acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie academică, domnului profesor Andrew Schally, pentru premiul Nobel pe care l-a obţinut în anul 1977 cu lucarea ştiinţifică “Hormonii hipotalamici şi rolul lor în declanşarea unor boli în organismul uman”. “Andrew Schally este cunoscut pentru populaţia din România datorită faptului că el este cel care a fundamentat teoria stresului pe baze ştiinţifice şi a fost o întâlnire de prestigiu pentru Universitatea din Debrecen. Mă bucur că am avut onoarea să particip la această manifestare”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”.