Una din cele mai importante unităţi şcolare cu limbă de predare maghiară din România, Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” din municipiul Aiud, cu imobile ridicate în urmă cu câteva secole, a fost reabilitat şi modernizat, majoritatea banilor provenind dintr-o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 12 milioane de lei.

Municipiul Aiud a finalizat la data de 30 iunie implementarea proiectului Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional „Bethlen Gábor”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Primăriei. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 18 milioane de lei, din care peste 12,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, menţionează sursa citată. Lucrările ar fi trebuit finalizate în 2015, potrivit planurilor iniţiale.

Proiectul a urmărit îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie şi asigurarea unui proces educaţional la standarde europene prin modernizarea Colegiului Naţional ‘Bethlen Gábor’ din Aiud, unitate de învăţământ cu predare în limba maghiară şi unul dintre cele mai reprezentative colegii din Transilvania, în care învaţă un număr de 642 de elevi, din care unii sunt din alte judeţe.

Lucrările au constat în refacerea instalaţiei electrice, termice, de gaze naturale şi de apă – canal, lucrări de arhitectură, finisaje interioare şi exterioare, amenajare curte interioară, respectiv dotarea a 23 săli de clasă cu echipamente IT şi a altor 10 săli de clasă şi laboratoare cu echipamente moderne.
Aflate în proprietatea Bisericii Reformate, clădirile colegiului au fost trecute în 2010 în administrarea municipalităţii în urma unui acord încheiat pe 25 de ani între cele două părţi, pentru a face astfel posibilă accesarea de fonduri nerambursabile.

Depunerea acestui proiect a fost justificată de igrasia şi infiltraţiile existente, de tencuiala deteriorată, de lumina redusă, grupurile sanitare insuficiente şi necorespunzătoare şi de instalaţia termică degradată.

Şcoala fost înfiinţată în 1622 de principele Gabriel Bethlen, funcţionând iniţial la Alba Iulia, iar din 1658 la Aiud. AGERPRES