Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud va fi reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene

colegiul bethlen gabor.jpgColegiul Naţional “Bethlen Gabor” din municipiul Aiud, una din cele mai importante unităţi şcolare cu predare în maghiară din România şi care adăposteşte cel mai vechi muzeu de ştiinţele naturii din ţară, va fi reabilitat, printr-un proiect cu fonduri europene.

La peste un an şi jumătate de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă al proiectului de “Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional Bethlen Gabor”, miercuri a avut loc la Aiud, în prezenţa episcopului vicar al Eparhiei Reformate de Ardeal, Kato Bela, semnarea contractului de execuţie a lucrărilor.

Reabilitarea va demara săptămâna viitoare, urmând ca lucrările să fie finalizate până în august 2014. Pentru reabilitarea şi modernizarea a trei dintre cele opt clădiri ale şcolii, imobile ridicate în urmă cu câteva secole, a fost obţinută o finanţare europeană nerambursabilă în valoare de peste 23 de milioane de lei, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 30 de milioane de lei.

Aflate în proprietatea Bisericii Reformate, căreia i-au fost retrocedate în 2005, clădirile colegiului au fost trecute în administrarea municipalităţii din Aiud în urma unui acord încheiat pe 25 de ani între cele două părţi, pentru a face astfel posibilă accesarea de fonduri nerambursabile.
Lucrările vor consta în intervenţii la structura celor trei clădiri, respectiv clădirea principală, şcoala primară şi internat, vor fi refăcute instalaţia electrică, termică, de gaze naturale şi de apă-canal, se vor efectua lucrări de arhitectură şi finisaje exterioare şi interioare. De asemenea, se va restaura şi înlocui mobilierul, va fi amenajată curtea interioară şi vor fi dotate cu echipamente IT 17 săli de clasă şi cu instrumente moderne alte 10 săli de clasă şi laboratoare.
Şcoala a fost înfiinţată în 1622 de principele Gabriel Bethlen, funcţionând iniţial la Alba Iulia, iar din 1658 la Aiud.

Colegiul adăposteşte cel mai vechi muzeu de ştiinţele naturii din România, deschis în secolul al XVIII-lea. Patrimoniul Muzeului de Ştiinţele Naturii din Aiud cuprinde peste 35.000 de exponate de geologie, mineralogie, paleontologie, botanică şi zoologie, multe dintre acestea provenind din Africa, America, Australia, Noua Zeelandă. Unele piese au fost aduse din Noua Guinee, în urmă cu aproape două sute de ani, de exploratorul Samuel Fenischel din Aiud.
Primele documente scrise care atestă existenţa pieselor muzeale din Aiud datează din 1720, dar data oficială a înfiinţării muzeului este din 1796. Cel care a pus bazele organizării ştiinţifice ale muzeului la sfârşitul secolului al XVIII-lea a fost un renumit naturalist, Benko Franciscus.
Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este al doilea ca valoare din ţară, după Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”din Bucureşti. AGERPRES