Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală a aniversat, pe 17 ianuarie, 160 de ani de la înfiinţare printr-un eveniment în cadrul căruia au vorbit despre instituţie şi foşti elevi, printre care fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica.

Cu acest prilej, în holul Colegiului „Gheorghe Lazăr”, a fost vernisată o expoziţie care cuprinde copii după fotografii legate de acest liceu de la Arhivele Naţionale, din Arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES şi nu numai. Fotografiile din Arhiva AGERPRES sunt din anii ’60, ’70, ’80 şi ’90 şi surprind săli de clase, coridoare, elevi pe holuri, uniforme, laboratoare, bibliotecă.

„Acest eveniment care se referă la tradiţie şi la elită poate sună un pic apăsător. Este, de fapt, despre dragoste, despre dragostea de acest loc (…) Colegiul Naţional ‘Gheorghe Lazăr’ a fost, este şi va fi un exemplu de învăţământ românesc care păstrează tradiţia, care redefineşte elita şi care ajută şi va ajuta această ţară să evolueze”, a declarat directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe.

Ea e de părere că expoziţia vernisată reprezintă „o pagină importantă” din trecutul colegiului. „Vă rog să priviţi cu atenţie paginile acelea de istorie! Sunt sugestive şi pentru cât s-a muncit odinioară pentru a ajunge aici, şi pentru ce avem noi în momentul de faţă”, a adăugat Neagoe.

Fostul ministru al Justiţiei Valeriu Stoica a subliniat că 160 de ani relevă faptul că există o tradiţie. „Cei mai importanţi ani din formaţia mea intelectuală au fost anii de liceu, sunt anii de acumulare culturală şi sper că nu numai Liceul ‘Lazăr’, care şi-a păstrat această bogată capacitate de a alimenta la cultură minţile elevilor, sper că toate liceele din ţară vor face asta, pentru că în ultimul timp se spune: ‘Avem o criză a culturii române, o criză a educaţiei, o criză a limbii române!’ (…) Dacă vorbim de cultură, cred că cel mai important sens al culturii e acela de a face distincţia dintre bine şi rău (…) Datoria noastră e ca, învăţând din cultură, să facem distincţia dintre rău şi bine”, a afirmat Stoica.

Fostul director al Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa, care a urmat de asemenea acest colegiu, a declarat că România are nevoie de „tineri precum lăzăriştii, are nevoie de tineri care să nu uite de unde au plecat”. El consideră că ţara nu poate să se schimbe fără tineri buni sau foarte buni.

Directorul general al Arhivelor Naţionale, Alina Pavelescu, a făcut cadou colegiului o copie după actul de fundaţie al clădirii în care se află această instituţie de învăţământ. „Avem absolvenţi ai Facultăţii de Istorie care sunt, în egală măsură, absolvenţi ai Colegiului ‘Lazăr’ (…) Avem mituri comune, avem fondatori comuni, avem o tradiţie de muncă bine făcută, de perseverenţă, de calitate şi de elită”, a spus decanul Facultăţii de Istorie, Florentina Niţu. AGERPRES