col ion ghica.jpgColegiul Economic „Ion Ghica” din Targoviste a castigat, pe 12 mai, finala concursului „Business Plan” – cu proiectul FE Teleprest (firma de radio si televiziune).

Pe locul doi s-a clasat Colegiul Economic „PS Nitti” din Timisoara – cu proiectul Art-Print SRL (activitati de imprimare), iar pe locul trei Colegiul Economic „Mihail Kogalniceanu” din Focsani – cu proiectul Ecolaxia SRL (comert cu ridicata – produse lactate, oua, uleiuri si grasimi comestibile).

„Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii doreste sa dezvolte relatia cu mediul de afaceri si are ca obiectiv corelarea sistemului educational cu piata muncii. Elevii au dovedit ca sunt capabili sa elaboreze planuri de afaceri. Toti participantii sunt castigatori, mai ales prin faptul ca au luat parte la competitie”, a spus secretarul de stat Constantin Augustin Mitu, in cadrul festivitatii de premiere. Prezent la festivitate, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Martin Eichtinger, a spus ca aceasta competitie poate fi „decisiva” pentru cariera viitoare a elevilor participanti.

Opt echipe/firme de exercitiu, selectate din cele 65 calificate, in perioada februarie – aprilie 2009, in fazele regionale au participat, marti, la faza finala a competitiei „Business Plan”, organizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Kulturkontakt Austria si Raiffeisen Bank, la Scoala Superioara Comerciala „Nicolae Kretzulescu” din Capitala. Competitia „Business Plan” se adreseaza firmelor de exercitiu infiintate de elevii din unitati de invatamant profesional si tehnic si presupune elaborarea unor planuri de afaceri pentru aceste firme, precum si sustinerea lor in fata unor comisii de evaluare, care valideaza competentele antreprenoriale dobandite.

Firma de exercitiu este o metoda interactiva de invatare in sprijinul dezvoltarii spiritului antreprenorial, in care procesul de invatare este centrat pe elev. Conceptul faciliteaza obtinerea competentelor necesare unui intreprinzator dinamic: gandire critica, luare de decizii, asumarea responsabilitatii, lucrul in echipa, initiativa, autoorganizare si autoevaluarea resurselor individuale.

Activitatea firmelor de exercitiu este coordonata la nivel national de Centrala Retelei Firmelor de Exercitiu/Intreprinderilor Simulate din Romania (ROCT), care functioneaza ca departament in cadrul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic. In prezent, la nivel national, functioneaza 820 de firme de exercitiu in 143 de unitati de invatamant profesional si tehnic. Proiectul se deruleaza in anul scolar 2008-2009 si va continua si in anul scolar viitor. La concursul „Firma de exercitiu” au participat la primele doua etape 130 de elevi si 65 de profesori.