colegiul lahovari.jpgCel mai vechi liceu din Râmnicu Vâlcea – Colegiul Naţional „Alexandru Lahovary” – a împlinit 120 de ani de existenţă, moment care a fost sărbătorit, la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa mai multor oficialităţi – politicieni, oameni de cultură, oameni de afaceri – care s-au numărat printre absolvenţii acestei prestigioase unităţi de învăţământ.

Potrivit directorului Colegiului, prof. Constantin Drugan, istoria instituţiei de învăţământ începe în 1891, când la Râmnicu-Vâlcea se înfiinţează un gimnaziu „clasic”, condus de Alexandru Teodoru. Cursurile încep în acelaşi an, pe 7 septembrie. Dintr-o singură clasă la înfiinţare, gimnaziul va ajunge să numere, în 1894, patru clase. Tot atunci, se hotărăşte ca gimnaziul să poate numele „Mircea-Vodă”. În 1899, prin Decretul ministerial 2533, se decide ca, pe viitor, gimnaziul să poarte numele „Alexandru Lahovary”.

La începutul secolului XX, gimnaziul era situat în vechiul local al seminarului din curtea Episcopiei. Clădirea nu îndeplinea condiţiile unei şcoli secundare, aşa că, în urma intervenţiilor locuitorilor, s-a hotărât construirea unui nou local, începând cu anul 1909. Finalizată în 1911, noua şcoală va adăposti 155 de elevi şi va reprezenta din acel moment un simbol al oraşului. Pe 1 septembrie 1919, gimnaziul din Râmnicu-Vâlcea este transformat în liceu. Se măreşte astfel numărul claselor de la 8 la 12.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, liceul funcţionează o perioadă ca spital. În timpul regimului comunist, Colegiul devine Liceul de matematică-fizică „Nicolae Bălcescu”, iar după Revoluţie reprimeşte numele iniţial, pentru ca în 1997 să devină Colegiu Naţional.

Potrivit rezultatelor din ultimii 20 de ani, Colegiul naţional „Alexandru Lahovary” este considerat un liceu de elită la nivelul ţării, în fiecare an o medie de 80 de elevi obţinând premii şi distincţii la Olimpiadele naţionale şi internaţionale.

În municipiul Râmnicu Vâlcea, alături de Colegiul naţional „Alexandru Lahovary”, mai există un liceu care şi-a sărbătorit recent centenarul – Colegiul naţional „Mircea cel Bătrân”. AGERPRES