muresanu_bistrita.jpgMii de elevi şi profesori, dar şi foşti elevi şi cadre didactice pensionate au participat, vineri, la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de existenţă a Colegiului naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa.

În curtea colegiului naţional s-au adunat, pe lângă cei peste 1.700 de elevi ai şcolii, şi absolvenţi de liceu care au terminat cursurile în urmă cu peste 40 de ani, printre aceştia numărându-se primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.

Ziua a început pentru toate generaţiile de absolvenţi cu ore de dirigenţie, ocazie de a se revedea foştii colegi şi profesori, iar apoi fiecare promoţie a transmis câte un mesaj celor adunaţi în curtea şcolii şi a fost dezvelită o placă omagială.

Printre evenimentele pregătite pentru marcarea acestei zile s-au numărat lansarea a 100 de baloane colorate şi a unor porumbei albi, un flash mob la care au participat 60 de elevi, dar şi un spectacol de muzică, dans şi teatru.

În urmă cu 100 de ani, în luna mai a anului 1912, avea loc inaugurarea noii clădiri a Şcolii Civile Regale de Stat pentru Fete, aflată pe strada Fleischeralle (Aleea Măcelarilor) din Bistriţa, astăzi Bulevardul Republicii. În această şcoală funcţionau patru clase maghiare de gimnaziu pentru fete.

Şapte ani mai târziu, clădirea este preluată de statul român. În locul fostei şcoli maghiare este înfiinţată Şcoala medie română de stat pentru fete, devenită în 1928 Gimnaziul de fete Bistriţa. Aici este mutată fosta Şcoală confesională greco-catolică, devenită Şcoala primară mixtă ‘Andrei Mureşanu’.

În anul 1990, instituţia primeşte titulatura de Liceul teoretic „Andrei Mureşanu”, iar din 1999 a devenit colegiu naţional. AGERPRES