Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat miercuri că, în urma negocierilor cu Biserica Romano-Catolică, s-a stabilit că niciun elev nu va pleca de la Colegiul Naţional ‘Unirea’, că acesta va funcţiona în continuare cu clase mixte româno-maghiare şi că este în discuţie un protocol pentru cedarea în folosinţă către municipalitate a clădirii principale, pentru 25 de ani.

‘Am negociat cu preoţii clădirea mare a colegiului, rămâne o clădire în care să existe de-acum încolo Colegiul Naţional Unirea, ca instituţie de învăţământ mixt, româno-maghiară, de elită. Ceea ce aţi văzut şi acum, două eleve au fost singurele (din judeţ, n.r.) care au luat media 10 la Bacalaureat. În schimb, în ce priveşte clădirea din spate, putem intra în discuţie cu ei pentru a găsi o posibilitate de a înfiinţa un gimnaziu, dar clădirea mare îşi va continua activitatea colegiul Unirea.Anunţ toţi profesorii, părinţii şi copiii să aibă vacanţă liniştită şi fără emoţii. S-a discutat, s-a negociat acest lucru, spre liniştea lor şi încântarea oraşului de a avea o unitate de elită, care va trebui să fie o provocare pentru Colegiul Naţional ‘Al. Papiu Ilarian’ şi Liceul Bolyai, există posibilitatea unui colegiu mixt, dar rezultatele trebuie să conteze acolo’, a arătat Florea.

Edilul a spus că s-a convenit să se încheie un protocol pentru 25 de ani, ca acea clădire să fie trecută Primăriei Târgu Mureş, iar în clădirea mai mică, din spatele imobilului principal, să poată fi înfiinţată o şcoală sub patronajul Bisericii Romano-catolice.

‘Am discutat administrarea pe 25 de ani, poate intra şi varianta cumpărării, dar necesită o intervenţie la Vatican. Că suntem credibili, deci orice variantă este posibilă, dar 25 de ani să-ţi dea posibilitatea de a face investiţii de reabilitare a clădirii pe care biserica nu ar putea să le facă. O primărie nu poate tolera să avem o instituţie cu asemenea prestigiu şi acolo să avem condiţii de secol trecut. La negocieri am folosit ca model de protocol cel încheiat de Biserica Romano-Catolică cu colegiul din Blaj, unde este de 1 euro/clădire/an (…) Cred în înţelepciunea preoţilor, care au făcut dovada că înţeleg că în acest oraş comunitatea este importantă, că şi biserica este tot pentru comunitate şi şcoala la fel’, a afirmat edilul.

Discuţiile pe marginea scindării Colegiului Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş, dintr-un colegiu mixt româno-maghiar, în două colegii, între care unul maghiar, care ar urma să se numească ‘Rakoczi Ferenc’, şi unul românesc, au reînceput după ce subiectul a fost analizat recent, la nivelul coaliţiei guvernamentale, între PSD şi UDMR.

Şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, declara la acea vreme că există ‘solicitări accentuate’ în ultima vreme pentru înfiinţarea unui liceu cu personalitate juridică distinctă în cadrul Colegiului Naţional ‘Unirea’ şi că, potrivit legii, o astfel de solicitare pentru o nouă şcoală care să funcţioneze din anul şcolar 2014-2015 este tardivă, întrucât reţeaua şcolară a fost aprobată încă din luna ianuarie. AGERPRES