Pe 26 aprilie, Colegiul Național „V. Alecsandri” din Bacău a avut oaspeți de seama de la Ambasada Franței: Elene Thuault, însărcinatul pentru cooperare educativă la Ambasada Franței în România. Atașatul francez a răspuns invitației lansate de prof. Angela Sterpu, de la Colegiul Național “Vasile Alecsandri”, iar întâlnirea cu elevii și profesorii de franceză s-a dorit a fi un schimb de experiență.

Prima întâlnire a avut-o cu elevii de clasa a VI-a, care i s-au părut drăguți, fiind însă surprinsă de nivelul de cunoaștere al limbii franceze al liceenilor de clasa a XII-a. “Am văzut că sunt bine pregătiți și interesați de franceză. Motivația este foarte puternică, iar pasiunea pentru limba franceză le va deschide multe uși în viață”, a adăugat Elena Thuault.

Ea vrea să dezvolte o secțiune francofonă în Bacău, ținând ore de limba franceză în liceul nostru și să găsească elevi vorbitori de limbă franceză, cărora pe viitor li se oferă șansa de a lucra în cele 2.000 de firme franceze care își desfășoară activitatea în România”, a declarat prof. Angela Sterpu. Singura condiție pentru început este să cunoască limba franceză. “Lucrăm cu Ministerul Afacerilor Externe, iar ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin, are două obiective: crearea unor locuri de muncă și dezvoltarea afacerilor firmelor franceze în România – a spus Elena Thuault. Astfel, tinerilor li se oferă posibilitatea de a lucra pe bani francezi și de a dezvolta o carieră. Ei vor fi formați aici și în timp vor avea posibilitatea de a lucra în Franța”. D-na Thuault s-a întâlnit cu managerii si catedra de franceză la colegiului, a asistat la ore pentru a interacționa cu elevii si a vedea nivelul competentelor lingvistice si a prezentat profesorilor și elevilor posibilitățile de cooperare cu firmele franceze aflate in Romania-via Ambasade de France.

Ambasada a repertoriat in Romania peste 2000 de firme franceze care in viitor vor dori sa recruteze tineri romani. Singura condiție este sa stăpâneasca limba franceza. CNVA dorește sa dezvolte si mai mult filiala francofona si sa asigure elevilor, pe cat posibil, un parcurs individual in însușirea limbii franceze. Distinsul oaspete a participat ca lector, sâmbăta, 27 aprilie, în amfiteatrul liceului, la conferința internationala ” Enseigner le francais aujourd’hui” – ediția a treia, la care a fost prezentă si Adeline Gaudel – formatoare la CAVILAM de Vichy si la TV5 Monde si peste 50 de profesori de limba franceză din 9 județe.