col saguna oradea.jpgColegiul tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea a intrat într-un amplu proiect de reabilitare, modernizare şi dotare, finanţat cu aproape şase milioane de lei prin Programul Operaţional Regional, menit să-l transforme într-un centru modern de educaţie profesională care să asigure forţă de muncă specializată, de medie calificare, în mai multe domenii.

„Suntem singura municipalitate la nivel naţional care are trei proiecte în derulare privind reabilitarea unor mari instituţii şcolare. În ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile, în domeniul social avem deja nouă proiecte depuse, cu contractele aferente încheiate”, a declarat, luni, viceprimarul Biro Rozalia.

Intrarea „în şantier” a proiectului, demarat în 25 noiembrie 2010, a fost marcată printr-o conferinţă de presă care a avut loc la Primăria Oradea, la care au participat viceprimarul Biro Rozalia şi reprezentanţii Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, conducerea colegiului şi reprezentanţi ai executanţilor de lucrări.


Potrivit directorului Colegiului, Antiana Man, proiectul iniţiat de primărie reprezintă „o mare bucurie” pentru profesori şi cei 1.412 elevi ai instituţiei care abia aşteaptă finalizarea lui. Colegiul asigură pregătirea elevilor, la zi, seral şi cu frecvenţă redusă, în mai multe meserii din domeniul tehnic (sudori, mecanici, conducători auto, specialişti în electronică, mecatronică etc), industria lemnului şi industria serviciilor (manichiură, pedichiură etc). Vor fi reabilitate trei corpuri de clădire, cu o suprafaţă desfăşurată de peste 1.000 de mp, se vor dota cinci ateliere şi nouă laboratoare de specialitate, se vor crea trei laboratoare noi, se va dota şcoala cu echipamente IT, se va construi un grup sanitar adaptat nevoilor persoanelor cu handicap şi nu în cele din urmă se va urmări creşterea eficienţei energetice a clădirilor supuse reabilitării.


„În municipiu există o lipsă evidentă de specialişti în domeniul tehnic, astfel încât orice investiţie în ateliere sau în laboratoare de specialitate, care vor pregăti specialişti în acest domeniu, este mai mult decât binevenită”, a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul DMPFI din Primăria Oradea. Potrivit şefului DMPFI, Marcel Boloş, Colegiul Şaguna va servi ca viitor centru de perfecţionare a resursei de muncă şi pentru Parcul industrial „Eurobusiness”, deoarece mai mulţi investitori care au închiriat spaţii în acest parc s-au interesat şi de posibilitatea asigurării cu forţă de muncă specializată.


Valoarea totală a finanţării este de 5.980.440,78 lei, iar contribuţia municipiului se ridică la 262.088,74 lei. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni, respectiv 26 noiembrie 2010 – 25 noiembrie 2011. Până în această etapă, s-au încheiat contractele cu executantul lucrărilor, firma Abed Nego S.R.L, pentru dirigenţia de şantier, pentru serviciile de audit şi cele de publicitate. AGERPRES