La Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Oneşti se desfăşoară în perioada 2012-2014 proiectul multilateral Comenius intitulat “Food! Food for Thought” (Hrana! Hrană pentru minte). Proiectul reuneşte parteneri din 11 ţări, Olanda, România, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Turcia, care şi-au propus ca în decursul celor doi ani de proiect să coopereze în vederea atingerii obiectivelor principale ale proiectului (conştientizarea de către elevi a importanţei unui comportament alimentar adecvat şi a practicării sportului, pentru o viaţă sănătoasă; lărgirea orizontului de cunoştinţe referitoare la producerea hranei prin metodele tradiţionale şi moderene; formarea de noi competenţe lingvistice şi de operare pe calculator).

A cincea reuniune de proiect s-a derulat în luna martie, în Portugalia, la Şcoala profesională din localitatea Celorico de Basto, o şcoală modernă în care elevii studiază cu precădere ştiinţele naturii iar practica o desfăşoară în ferma care aparţine aceleiaşi instituţii. De la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” din Oneşti a participat o echipă formată din 2 profesori (Fechet Daniela , Ursachi Mihai) şi 2 elevi (Rusu Geanina Nicoleta, Alexandru Denisa Nicoleta).

Încă din prima zi, în sala de festivităţi a şcolii gazdă, fiecare echipă de proiect a prezentat, în cadrul unui workshop, materialele video şi posterele pregătite pentru această reuniune, având ca teme: “Food routes” şi “Myths about food”. Pe parcursul vizitei de studiu, oaspeții au făcut cunoştinţă cu tradiţiile, cultura şi gastronomia acestei ţări. S-au desfăşurat activităţi în ferme în care se cultivă viţa de vie (pe valea râului Douro), plante medicinale (în apropierea localităţii Celorico de Basto), precum şi în parcul natural Alvao.

A şasea reuniune de proiect s-a derulat în perioada 27 aprilie – 30 aprilie, în Grecia, localitatea Trikala şi între 1 şi 4 mai în Turcia, în oraşul Aydin. Echipa de proiect a şcolii oneştene a fost compusă din profesorii Daniela Fechet, Ecaterina Sovejanu şi elevul Daniel-Cosmin Tiron.

Tema întâlnirii, “The new cuisine”, a constituit o provocare pentru elevii participanţi care, în mod creativ, au realizat materiale originale şi captivante. Vizitele din cele 2 şcoli s-au derulat într-o atmosferă prietenească, de colaborare între participanţi, iar obiectivele proiectului s-au regăsit în totalitate în activităţile propuse de gazde. Întâlnirea a prilejuit, de asemenea, o veritabilă incursiune în cultura, istoria, civilizaţia şi tradiţiile culinare ale celor două ţări.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Invăţare pe tot Parcursul Vietii. Informatiile publicate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar A.N P.C.D.E.F.P şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.