Organizația UK “Teach A Man To Fish” a selectat Colegiul Tehnic C.F. “Unirea” din Pașcani ca fiind câștigător al School Enterprise Challenge 2019. Astfel, unitatea de învățământ a primit Best Bronze Annual Report in Europe and the Middle East, ales de un complet de jurați internaționali.

În 2019, au fost înființate 1.876 afaceri școlare prin participarea la “School Enterprise Challenge” – program mondial de antreprenoriat care sprijină elevii și profesorii pentru planificarea, înființarea și conducerea unei afaceri școlare. Elevii au dobândit abilități valoroase pentru secolul XXI și au folosit profiturile pe care le-au generat pentru a-și susține școlile și comunitățile locale.

Ideile de afaceri dezvoltate de elevii școlii din Pașcani au fost « Butterfly Juice Bar (BJB) »  și « Unicenter ». BJB este o afacere de antreprenoriat social cu obiect de activitate producerea și comercializarea sucurilor naturale, profitul obținut fiind utilizat pentru acordarea a două burse sociale anual, elevilor aflați în risc de abandon școlar. « Unicenter » este un program de antreprenoriat care presupune înființarea unui centru de printare în școală pentru elevi, deoarece exista o nișă de piață în prestarea acestor servicii. În derularea celor două afaceri au fost implicaț nouă elevi din clasele a XI-a și a XII-a, profil servicii și trei profesori. Demararea activităților propriu-zise și-a propus, încă de la înființare, pe lângă obținerea de profit și dezvoltarea creativității, inovaţiei, asumarea unor riscuri, rezolvarea unor probleme identificate, precum şi capacitatea de a planifica şi gestiona afacerile înființate, în vederea atingerii obiectivelor, adică dezvoltarea acelor competențe antreprenoriale, practice, necesare pe piața reală.

Elevii din competiția „School Enterprise Challenge” sunt implicați în fiecare etapă a afacerii școlare. Pe parcursul programului, aceștia realizează un plan de afaceri, efectuează cercetări de piață și echilibrează un buget – și toate acestea sunt pe baza creării și vânzării produselor sau serviciilor lor.

Elevii Gherasim Maria, clasa a XI-a și Manole Dumitrel, din clasa a XII-a, declară: ,,School Enterprise Challenge este o competiție antreprenorială care ne-a ajutat să ne dezvoltăm aptitudinile câștigate de-a lungul timpului și să le transformăm în ceva constructiv, de viitor, respectiv în afacerea UNICENTER.”