bani3.jpgPrimarul municipiului Galaţi, Marius Stan, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADRSE), Luminiţa Mihailov, au semnat, vineri, un contract de finanţare europeană pentru modernizarea şi reabilitarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Galaţi. Potrivit directorului ADRSE, valoarea contractului este de 1.068.703 lei, din care aproximativ 974.000 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă, iar restul de 2% este contribuţia Primăriei Galaţi.

„Este o mare realizare şi felicit Primăria Galaţi pentru că a aplicat şi a obţinut fonduri, cu atât mai mult cu cât vorbim de o lucrare finanţată cu fonduri europene, dar o lucrare începută şi nefinalizată, o lucrare care, iniţial, avea o altă sursă de finanţare. POR a acordat fonduri pentru finalizarea de lucrări începute şi neterminate, singura condiţie fiind ca licitaţia pentru realizarea lucrării să fi fost făcută după 2007”, a declarat Luminiţa Mihailov.

Primăria municipiului Galaţi a început, în luna mai a acestui an, reabilitarea Colegiului Economic, lucrare ce presupunea alocarea exclusiv de la bugetul local a peste un milion de lei. Aflând de faptul că UE este dispusă să aloce fonduri pentru finalizarea lucrărilor începute şi neterminate, administraţia locală a aplicat pentru finanţarea europeană, obţinând banii. „Prin semnarea acestui nou contract, mai facem un pas important pe calea modernizării infrastructurii şcolare din Galaţi. Şi nu oricum, ci prin atragerea de fonduri europene. În ultimii doi ani am făcut investiţii semnificative în infrastructura de învăţământ, atât din fonduri proprii, cât şi cu finanţare europeană sau de la Banca Mondială. Eforturile noastre nu se vor opri aici. Vom continua să facem proiecte pentru a atrage fonduri europene cu care să modernizăm reţeaua şcolară din Galaţi, la fel cum vom continua să investim şi de la bugetul local pentru a putea să reabilităm şi să modernizăm, în etape, toate unităţile de învăţământ din oraş”, a spus primarul Marius Stan.

Conform proiectului, reabilitarea Colegiului Economic „Virgil Madgearu” constă în înlocuirea acoperişului, a tâmplăriei interioare, a instalaţiilor termice şi sanitare, a lambriurilor din sălile de clasă şi de pe holuri, a instalaţiei electrice şi modernizarea grupurilor sanitare. Proiectul de reabilitare a colegiului are ca termen limită de finalizare data de 15 august 2015.

Luminiţa Mihailov a precizat că „acesta este cel de-al zecelea proiect de dezvoltare a infrastructurii şcolare, din care patru se referă la şcoli din municipiul Galaţi, unul, la dotarea Universităţii Dunărea de Jos şi două, la şcolile din Lieşti şi Scânteieşti. La capitolul atragerii de fonduri prin POR, Galaţiul este peste media regională, atrăgând peste jumătate din fondurile alocate pe regiune”.

Primăria municipiului Galaţi a finalizat în domeniul educaţiei patru proiecte cu finanţare europeană, în valoare de 12 milioane de lei-reabilitarea Liceului „Mircea Eliade”, extinderea şi modernizarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, modernizarea şi reabilitarea Şcolii nr. 38 şi reabilitarea Şcolii nr. 9 „Calistrat Hogaş”. AGERPRES