Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava gazduieste, in perioada 22-24 octombrie, cea de a X-a editie a Colocviului International de Stiinte ale Limbajului „Eugeniu Coseriu”, cu tema generala ”Creativitate, Semanticitate, Alteritate. Interferente lingvistice si culturale”.

Manifestarea academica, initiata cu scopul de a permite studiul si schimbul de idei in domeniul stiintelor limbajului, este organizata de Universitatea ‘Stefan cel Mare’ din Suceava, in colaborare cu Universitatea de Stat din Chisinau, Republica Moldova si Universitatea ‘Yuri Fedkovici’ din Cernauti – Ucraina, avand ca parteneri Consiliul Judetean si Primaria Suceava, Agentia Universitara a Francofoniei, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Catedra si Arhiva „Eugeniu Coseriu”, Universitatea Tubingen din Germania, Centrul de Studii Integraliste „Eugeniu Coseriu” din Cluj-Napoca, Fundatia Culturala a Bucovinei din Suceava si Asociatia ‘Joseph Schmidt’.

Numarul impresionant de participanti la editiile anterioare ale Colocviului, precum si prezenta constanta a unor specialisti de prestigiu din tara si strainatate, interesul pentru tematicile propuse au facut ca manifestarea itineranta de la Suceava, Chisinau si Cernauti sa devina traditionala, constituind un mod de definire a comunitatii academice care reuneste cele trei universitati.


De-a lungul celor noua editii anterioare, Colocviul International de Stiinte ale Limbajului ‘”Eugeniu Coseriu” s-a impus ca o manifestare stiintifica de mare insemnatate in contextul academic romanesc si european prin abordarea unor tematici specifice: problema identitatii lingvistice si culturale manifestata in spatii multiculturale si plurilingvistice, unitatea lingvistica a romanilor dincolo de frontiere, multiculturalitatea – risc sau sansa de dezvoltare a grupurilor, evolutia si functionarea limbii – perspective normative in noul context european. Deschiderea oficiala a manifestarii, coordonata de prof. dr. Mircea A. Diaconu, prof. dr. Sanda Maria Ardeleanu, prof. dr. Vasile Dospinescu si conf. dr. Luminita Turcu, va avea loc joi, 22 octombrie, in Amfiteatrul ‘Dimitrie Leonida’.

Vor urma o serie de conferinte sustinute in plen si un moment de lansare de carte, dupa care participantii isi vor prezenta lucrarile pe sectiuni. Colocviul cuprinde si o masa rotunda cu tema „Imaginarul lingvistic si reprezentarea contextuala in comunicare”. Participantii la manifestare vor face si o excursie in Bucovina, pe traseul Suceava, Dragomirna, Patrauti, Radauti, Putna, Sucevita, Marginea, Arbore. AGERPRES