Pe 25 noiembrie 2010 s-a desfăşurat la Piteşti o nouă etapă a proiectului Tinerii împotriva violenţei, proiect pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului îl desfăşoară în parteneriat cu Institutul pentru Ştiinţe ale Educaţiei, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Agenţia OSC.

Seminarul Combaterea violenţei în şcoală: o mai bună comunicare între şcoală, părinţi şi elevi s-a bucurat de prezenţa a peste 50 de persoane, directori, profesori psihologi, membri ai consiliilor de administraţie ale şcolilor, autorităţi locale. Dezbaterea s-a focusat pe găsirea unor metode eficiente de comunicare internă şi externă în scopul prevenţiei şi combaterii violenţei şcolare.


Seminarul a început cu prezentarea detaliilor despre proiect. Reprezentanta filialei Argeş a Organizaţiei Salvaţi Copiii, dna Sanda Bâtan, a prezentat activităţile pe care organizaţia le desfăşoară în cadrul proiectului precum şi un scurt material video realizat cu ocazia Forumului Naţional al Copiilor. Ulterior, au susţinut prezentări şi au prezentat statistici pe această temă dna Corina Georgescu, Ofiţer analiză şi combaterea criminalităţii în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi dl. Marin Boştinaru – reprezentant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Domnul Constantin Nechifor – cadru didactic, specialist în psihologie în cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi – a vorbit despre delimitările conceptuale ale violenţei dar şi despre cauzele manifestării acesteia în rândul tinerilor.

La finalul primei părţi, dl. George Nilă – profesor psiholog la Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu” din Mioveni – a susţinut alocuţiunea “Violenţa – mijloc de exprimare internă a individului”, împărtăşind participanţilor experienţa acumulată ca profesor psiholog.

În partea a doua, participanţii au primit draftul ghidului de comunicare în varianta printată şi au fost rugaţi să vină cu sugestii referitoare la îmbunătăţirea acestora. După timpul de lucru în care participanţii au analizat propunerile ghidului, au fost prezentate comentariile şi propunerile lor. Seminarul a fost înregistrat audio, iar concluziile se vor regăsi în ghidul de comunicare final.