violenta in scoli.jpgPrevenirea şi combaterea violenţei în şcoli este principala preocupare a Inspectoratului Şcolar Prahova, în această săptămână, după ce au fost semnalate mai multe incidente în unităţile de învăţământ, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şcolar general Nicolae Angelescu.

Astfel, inspectorii şcolari vor vizita cele 272 de centre cu personalitate juridică, la care sunt arondate 766 de unităţi de învăţământ pentru a verifica activitatea Comisiilor de Prevenire şi Combatere a Violenţei în Şcoli, pentru dinamizarea şi eficientizarea acestora. Această măsură a fost luată după producerea unui incident în care două fete s-au bătut în Şcoala ”Nicolae Simache” din Ploieşti, cazul fiind mediatizat de televiziunile naţionale, după postarea unui film pe internet.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Prahova susţine că nu s-a ştiut de acest caz nici măcar la nivel de conducere a unităţii de învăţământ, decât după ce incidentul a devenit public. Cele două eleve care s-au bătut şi cei doi colegi care au filmat scena au fost sancţionaţi cu eliminarea de la cursuri pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci zile şi cu scăderea notei la purtare.

De asemenea, o anchetă internă în unitatea de învăţământ va stabili sancţiunea şi pentru profesorul de serviciu din ziua evenimentului. Nicolae Angelescu a mai precizat că astfel de incidente s-au petrecut şi în alte şcoli, un alt filmuleţ de acest gen, filmat în Şcoala Mihai Manoilescu fiind postat de asemenea pe Internet.

”Vom verifica activitatea acestor comisii din şcoli, se va discuta cu psihologii şi cu diriginţii pentru dinamizarea activităţii Comisiilor de Prevenire şi Combatere a Violenţei în şcoli, iar acolo unde se vor constata încălcări ale regulamentului se vor aplica sancţiuni”, a mai afirmat Angelescu. El a apreciat că o cauză a creşterii fenomenului de manifestare violentă a elevilor este aceea a numărului redus de psihologi, aceştia având mai multe şcoli arondate. Tot în această săptămână peste 100 de profesori vor participa la cursuri în care să înveţe cum să abordeze şi să prevină violenţa în şcoli. AGERPRES