hardau-mihail.jpgSenatorii din Comisia pentru învăţământ au dat marţi raport favorabil unei iniţiative legislative de modificare a Legii educaţiei naţionale care prevede că dascălii se pot pensiona la sfârşitul anului şcolar, chiar dacă împlinesc vârsta de pensionare în timpul anului.

„Personalul didactic din învăţământul preuniversitar se va pensiona la sfârşitul anului preuniversitar chiar dacă îndeplineşte vârsta de pensionare în timpul anului. Deci nu va mai exista o discontinuitate a procesului didactic. Vor fi profesori la clasă care îşi vor continua în calitate de titular activitatea. Dacă vor dori să se pensioneze chiar la împlinirea vârstei, se vor putea pensiona. Se dă posibilitatea ca acel cadru didactic să îşi desfăşoare activitatea în calitatea de titular”, a declarat preşedintele comisiei, Mihail Hărdău.

Potrivit acestuia, o chestiune „simetrică” a fost decisă de comisie şi la nivelul învăţământului superior. Astfel, senatorii din Comisia pentru învăţământ au decis că 2% din profesorii care împlinesc 65 de ani în timpul anului universitar pot fi menţinuţi anual printr-o analiză la nivelul fiecărei universităţi în baza unui regulament stabilit prin carta universitară.

„2% din posturi pot fi ocupate de profesori care au vârsta de pensionare, dar pot fi păstraţi, cu prevederea expresă de a nu putea ocupa nicio funcţie de conducere, indiferent dacă este de natură administrativă, didactică sau de cercetare. Aceasta este o chestiune care va stimula competiţia în rândul profesorilor universitari. Titlul de profesor universitar se obţine în general la 40-45 de ani şi până la 65 de ani poţi să realizezi o competiţie în ceea ce priveşte activitatea didactică şi de cercetare. Prin această chestiune se creează menţinerea de titular a oamenilor excepţionali din universităţi. Ei pot fi menţinuţi. Este o recunoaştere implicită a calităţii lor. Şi şcolile doctorale se grupează în jurul acestor oameni. Rămânerea lor la catedră nu mi se pare un efort excesiv în raport cu foloasele care se pot realiza. Ei vor forma noi generaţii. Un sistem trebuie să se regenereze”, a susţinut democrat-liberalul.

O altă prevede a proiectului adoptat marţi de senatorii din Comisia pentru învăţământ se referă la posibilitatea optării de către absolvenţii de şcoli generale pentru şcoli profesionale sau licee. „Într-un articol din Legea educaţiei se prevedea ca numărul de locuri pentru continuarea studiilor la liceu să fie cel puţin egal cu numărul de absolvenţi de ciclu gimnazial, ceea ce mi se pare că este o prevedere excesivă şi am eliminat-o, fiind lăsat la opţiunea părintelui sau copilului dacă urmează liceul sau şcoala profesională”, a explicat senatorul PDL.

Comisia pentru învăţământ a dat aviz pozitiv şi unei iniţiative legislative privind oferirea în şcolile care deţin infrastructura necesară a unei mese calde pentru elevi. „Am dat aviz unei iniţiative potrivit căreia şcolile să poată să acorde, dacă pot financiar, din resurse proprii o masă caldă. Ideea de a flexibiliza alimentaţia copilului după posibilităţile părinţilor şi ale şcolilor, implicit ale comunităţii, este o idee bună. Sunt zone în care ‘Cornul şi laptele’ este un succes şi acum şi sunt zone în care este o risipă financiară”, a spus Hărdău. Iniţiativa legislativă are caracter organic şi aparţine senatorului democrat-liberal Mihail Hărdău.

Senatul este cameră legislativă decizională. La lucrările de marţi ale Comisiei pentru învăţământ nu au fost prezenţi senatorii Opoziţiei. AGERPRES