camera-deputatilor.jpgMembrii comisiei pentru învăţământ din Senat au aprobat miercuri, cu cinci voturi „pentru” şi trei „împotrivă” un amendament la legea educaţiei naţionale, prin care învăţământul general obligatoriu ar urma să fie de 11 clase.

Astfel, învăţământul preuniversitar ar urma să cuprindă grupa pregătitoare, care devine obligatorie şi care este organizată la nivelul grădiniţelor, patru ani de învăţământ primar, patru ani de învăţământ gimnazial şi patru ani de învăţământ liceal, elevii putând opta dacă urmează cursurile unui liceu teoretic sau cele ale unei şcoli de meserii.

Acest amendament fusese însuşit, în varianta iniţială a raportului privind legea Educaţiei Naţionale, de senatorii PSD şi PNL. În textul adoptat de Camera Deputaţilor se propunea ca învăţământul general obligatoriu să fie de 10 clase şi ca învăţământul liceal să devină obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020. Membrii comisiei pentru învăţământ au reluat miercuri lucrările în vederea întocmirii unui nou raport privind legea educaţiei naţionale, la şedinţă participând reprezentanţi din toate grupurile parlamentare.


Şedinţa a fost prezidată de preşedintele comisiei, senatorul PDL, Mihail Hărdău, acesta propunându-le colegilor săi să rediscute doar acele articole care au fost modificate în comisie de senatorii PSD şi PNL în şedinţele la care nu au luat parte şi senatorii puterii. Mihail Hărdău a declarat că noul raport privind educaţiei naţionale va putea fi finalizat până la începutul lunii ianuarie. El a precizat, de asemenea, că membrii comisiei nu vor lucra pe perioada weekendurilor, ci numai în programul destinat lucrărilor în comisiile permanente ale Senatului.


„La nivelul comisiei este interes pentru parcurgerea articolelor, acum avem o abordare cu viteze diferite, unde există consens, care a fost şi înainte la foarte multe articole. Doar pot apărea probleme de nuanţe. Unde ne diferenţiem, la articolele respective procedăm în regulamentar, supunem la vot, pentru ca cei care nu reuşesc să îşi introducă în textul legii varianta pe care o doresc să poată să o susţină în plenul Senatului, ca amendament respins”, a precizat acesta. Senatorii au decis, luni, în plen, retrimiterea Legii Educaţiei Naţionale la comisia de resort, urmând ca un nou Raport să fie întocmit în termen de 30 de zile. Decizia a fost luată cu votul a 71 de senatori, 15 votând împotrivă şi doi abţinându-se de la vot, varianta decisă fiind rezultatul unei scurte runde de negocieri între liderii de grup. AGERPRES