În contextul nevoilor crescute de materiale de protecție, compania Antibiotice Iași a demarat un proiect de cercetare și testare a unor dezinfectanți ce pot fi reproduși pe fluxurile proprii.

Aceste produse vor fi utilizate atât în scopul protejării angajaților proprii, cât și pentru susținerea nevoilor actuale ale sistemului de sănătate. Echipele din cercetare, producție și calitate au lucrat până acum la două tipuri de produse: geluri dezinfectante pentru mâini și soluții dezinfectante pentru suprafețe. În urma efectuării testelor, au fost selectate o formulă de gel dezinfectant pentru mâini și două formule pentru dezinfectant de suprafețe.

Gelul dezinfectant pentru mâini are la bază etanol, substanță cu proprietăți antimicrobiene. Formula are în compoziție și substanțe care permit o bună etalare (întindere), precum și menținerea hidratării pielii. Cantitatea de gel ce poate fi realizată de compania Antibiotice este de 12 tone, într-un interval de 10 zile. Această cantitate echivalează cu 2400 – 2600 recipiente cu gel a câte 5 litri, ce vor putea fi utilizate de mari consumatori, precum spitalele.

Formulele de dezinfectanți pentru suprafețe identificate sunt una pe bază de etanol și una pe bază de hipoclorit. Cantitatea de soluție dezinfectantă ce poate fi produsă de Antibiotice, într-o serie, este de 5000 l. În momentul de față, compania face demersuri pentru autorizarea gelului și soluțiilor dezinfectanțe pentru suprafețe la Ministerul Economiei și la Institutul Cantacuzino.