marga_andrei_.jpgPentru Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), anul 2010 este ”Anul Excelenţei”, facultăţile şi catedrele instituţiei fiind antrenate în competiţii interne pentru stabilirea programelor, unităţilor şi personalităţilor de excelenţă, a declarat, miercuri, rectorul UBB, prof.univ.dr. Andrei Marga, în cadrul unei conferinţe de presă.

Instituţia clujeană de învăţământ superior va participa cu un număr considerabil de programe şi unităţi din sistemul său la competiţia naţională pentru recunoaşterea excelenţei şi va angaja specialităţile şi facultăţile sale pentru recunoaşterea excelenţei în Uniunea Europeană şi pe plan internaţional.

Totodată, UBB va fi reevaluată de experţi internaţionali, după ce, în ultimii ani, a trecut prin mai multe proceduri asemănătoare, efectuate de specialişti cu cea mai înaltă calificare, rezultatele fiind de fiecare dată pozitive. „Criteriile de recunoaştere a Excelenţei în UBB sunt conforme cu opţiunile Uniunii Europene”, a arătat Andrei Marga, precizând că ele includ patru niveluri de competiţie – cercetarea ştiinţifică, programele de pregătire specifice pentru bachelor şi pentru master, doctorat şi studii postdoctorale, precum şi personalităţile universităţii.

”Nu este posibil să se intre în Clasificarea 500 Shanghai – ”Academic Ranking of World Universities” – dacă nu se schimbă şi politica naţională. Nu se poate face politica Excelenţei de unul singur, dacă politicile nu sunt orientate spre acest criteriu şi la nivel naţional”, a evidenţiat rectorul UBB. ”Dacă nu eşti cel mai bun din ţară, este foarte greu să ai o recunoaşte în Europa”, a punctat Andrei Marga. El a anunţat, cu acest prilej, că în urma înţelegerilor intervenite între UBB şi conducerea Danube Rectors Conference, în 2010, sau în debutul lui 2011, instituţia clujeană de învăţământ superior va organiza Conferinţa Internaţională ”Excelenţa universitară”.

Totodată, profesorul universitar a arătat că succesele majore în cercetarea ştiinţifică şi investigaţia intelectuală s-au obţinut, de regulă, cu abordări interdisciplinare, absolvenţii de universităţi fiind avantajaţi de formarea de acest gen, precum şi de pregătirea pentru cercetarea ştiinţifică trans-disciplinară. În acest context, în UBB sunt organizate, în 2010, Departamentele Ştiinţele vieţii, Ştiinţele societăţii, Ştiinţele Pământului şi Cercetarea Valorilor, în paralel cu reorganizarea catedrelor universitare. Rectorul UBB a insistat asupra autonomiei universitate înţeleasă ca modalitate specifică de autoconducere în acord cu cadrul legal stabilit de Constituţia României şi a criticat blocarea posturilor din instituţiile de învăţământ superior.

”Blocarea actuală a posturilor universitare este una dintre marile nenorociri. Nu se practică nicăieri în lume blocarea de posturi cum face Ministerul Educaţiei în România, din 2009 încoace”, a arătat Andrei Marga, subliniind, totodată, că este nevoie de o politică naţională orientată spre reforme, inovaţie şi excelenţă. Pe de altă parte, în politica excelenţei nu se pot atinge rezultatele scontate dacă studenţii nu sunt conştienţi de importanţa unui astfel de criteriu şi dacă nu li se oferă condiţii atractive de studiu şi de activitate.


”Ne interesează opinia studenţilor şi dacă este inconfortabilă. Întotdeauna contează soluţia mai bună, iar studenţii din UBB ştiu acest lucru, sunt mereu invitaţi să-şi spună părerea şi fac cu deschidere acest lucru, a menţionat rectorul UBB. Investiţiile vor continua în 2010 în UBB”, a evidenţiat Andrei Marga, enumerând, în context, noile şantiere pe care instituţia le va deschide în acest an. Universitatea va începe lucrările de extindere a clădirii Facultăţii de Geografie, proiect în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei, susţinut din resurse proprii, preconizat să fie finalizat în doi ani şi jumătate. De asemenea, va începe construcţia clădirii Matematică-Informatică, proiectul fiind în faza demarării şantierului, precum şi a Căminului ”Flavia Rusu”, lângă Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.


Totodată, vor fi deschise lucrările de construcţie a unui nou cămin studenţesc, Economica III. UBB poartă negocieri şi pentru achiziţionarea unui teren sau a unei clădiri pentru amenajarea unui Club studenţesc destinat activităţilor culturale, în zona în care se află Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi căminele studenţeşti Economica I şi II. Proiectele pentru 2010 includ şi o mare sală de spectacole, ce va fi ridicată în curtea interioară a Facultăţii de Teatru. AGERPRES