jansen_bogdan_256.jpgPreședintele Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, medicul Bogdan George Jansen, sfătuiește unitățile sanitare cu paturi să se înscrie cât mai rapid în procesul de acreditare.

După o serie de conferințe de informare desfășurate pe parcursul anului trecut, în care specialiștii Co.N.A.S. au explicat întreaga procedură de acreditare, în prezența reprezentanților spitalelor, a consiliilor locale și județene, președintele CoNAS a reluat tema importanței acreditării unităților sanitare, într-o dezbatere organizată de Medien Conferences și a punctat etapele care trebuiesc urmate de echipele de management în vederea obținerii acreditării.

Prima etapă este inițierea unei corespondențe între unitatea sanitară și Co.N.A.S., prin care se stabilește de comun acord, anul și trimestrul în care unitatea sanitară solicită să primească vizita echipei de evaluare. Ulterior se dezvoltă o relație de colaborare între cele două instituții, astfel încât la termenul agreat se face evaluarea unității respective.

„Co.N.A.S. oferă fără costuri suplimentare, toate informațiile de care echipa de management a spitalului are nevoie pentru demararea procedurilor de acreditare. Managerii unităților sanitare solicită îndrumare în vederea pregătirii procesului de evaluare și Co.N.A.S. inițiază o procedură de asistență, care trece prin câteva etape atât scriptice cât și practice. Dacă există situații deosebite, colegii mei se deplasează la sediul solicitantului și inițiază aplicații practice demonstrative”, declară Bogdan Jansen.

Evaluatorii externi ai CoNAS-ului sunt elemente cheie în procesul de acreditare. Aceștia nu sunt neapărat cadre medicale, ci pot fi juriști, ingineri sau economiști. Evaluarea unui spital se face după standarde cunoscute de toate persoanele implicate în procesul de acreditare, cu respectarea unor indicatori specifici, care vizează în principal actul managerial și administrativ, acesta fiind motivul pentru care studiile medicale nu sunt neapărat necesare. În acest prim ciclu al acreditării, standardele CoNAS nu se raportează la actul medical, iar acreditarea unității respective nu certifică valoarea sau competența actului medical propriu-zis.

Evaluarea propriu-zisă

La termenul stabilit de comun acord cu managerul spitalului, echipa de evaluatori se prezintă la unitatea sanitară și aplică procedurile de evaluare specifice. În această etapă, evaluatorii urmăresc existența ghidurilor de practică, a protocoalelor, întocmirea corectă a foilor de observație, existenta normelor de prevenție, normele de protecție nozocomială, etc.

„Certificatul pe care îl primește unitatea sanitară este valabil cinci ani, dar intenționăm să facem vizite inopinate în fiecare an, pentru a ne asigura că instituțiile respectă standardele și iau măsuri pentru remedierea deficiențelor. Vă reamintesc însă că instituția pe care o reprezint nu este un organ de control, nu dă amenzi și nu închide spitale. Noi doar evaluăm și acredităm unitatile sanitare cu paturi, în concordanță cu normele de calitate și cele de siguranța pacientilor. Echipele de management trebuie să-și însușească în cel mai scurt timp aceste standarde comune, valabile pentru toți prestatorii, din toată rețeaua spitalicească din România, indiferent de forma lor de proprietate”, a ținut să sublinieze președintele Co.N.A.S, Bogdan Jansen.