colegiul militar.jpgO concurenţă acerbă se înregistrează şi în acest an la admiterea la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, mai ales pentru ocuparea celor 20 de locuri rezervate fetelor, unde sunt 107 candidate. Pentru cele 100 de locuri pentru băieţi scoase la concurs anul acesta, s-au înscris 302 tineri.
Prima etapă a examenului de admitere în clasa a IX-a va avea loc sâmbătă, când cei 409 elevi de gimnaziu vor susţine testul grilă de verificare a cunoştinţelor la limba şi literatura română şi matematică, test la care trebuie să obţină minimum nota 6,00 pentru a fi declaraţi admişi.

A doua etapă se va desfăşura în data de 6 iulie, iar candidaţii admişi la testul grilă şi la evaluarea naţională vor fi ierarhizaţi în ordinea strict descrescătoare a mediilor finale de admitere, în limita numărului de locuri, atât la fete cât şi la băieţi.

Din 2001, la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia sunt admise şi fete, care au la dispoziţie câte 20 de locuri, faţă de 100 câte sunt la băieţi. De regulă, în ultimii ani, cele mai mari medii de admitere au fost obţinute de fete. De altfel, în anul şcolar precedent, tot o fată a fost şefă de promoţie şi tot o fată a avut, în anul şcolar 2014-2015, cel mai mare grad din colegiu.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” îşi are sediul în Alba Iulia din anul 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la Timişoara şi, din 1977, la Alba Iulia. Înfiinţat la 1 noiembrie 1919 printr-un Înalt Decret Regal semnat de către regele Ferdinand, colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia.

În colegiu s-a desăvârşit pregătirea a 61 de promoţii, însumând peste 6.300 de tineri. În cei peste 37 de ani, peste 4.000 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învăţământ. AGERPRES