ortografie_concurs.jpgPe 20 noiembrie, la Şcoala Generală din Micherechi (Mehkerek), a avut loc o nouă ediţie a concursului de ortografie pe ţară „Gheorghe Martin”, dedicat vorbirii şi scrierii corecte în limba română, la care a participat un număr de 30 de elevi din clasele III-VIII, din mai multe localităţi din Ungaria în care trăiesc români: Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz şi Aletea.

Concursul de ortografie s-a înscris în manifestarea intitulată „Săptămâna Limbii Române” la Şcoala Generală din Micherechi, care a cuprins activităţi cultural-educative adresate elevilor din această localitate, dar și oaspeţilor lor, de aceeaşi vârstă, din Ungaria, din localităţile menţionate.

La concursul de ortografie au asistat Florin Trandafir Vasiloni, consul general al Romaniei la Gyula, pr. Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Alexandru Finna, vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Edith Toth, directorul Oficiului „Klebersberg” Sarkad, Margareta Tat, primarul Micherechiului şi Bertold Netea, viceprimar, Eva Iova, redactor-şef la revista „Foaia Românească”, Delia Kovacs, redactor-şef la săptămânalul „Cronica”, Ana Sarkozy, director al Școlii Generale din Micherechi şi gazda acestor manifestări, pr. Visarion Tuderici, secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, pr. Ioan Bun, parohul Micherechiului și alte oficialități.

Preşedintele juriului, cea care a formulat subiectele concursului a fost Ana Maria Brad, referent pentru învățământul de limba română la Institutul de Cercetare Educaţională şi Dezvoltare Profesională de la Budapesta. Un grup de elevi din clasa a VIII-a a prezentat sceneta „Lecţie”, adaptare după Eugen Ionescu, pregătită sub îndrumarea profesoarei Mihaela Baicu, iar corul şcolii din Micherechi, condus de prof. Grigore Poiendan a prezentat un program de cântece româneşti.

Premiile I, II și III, dar şi premii speciale, atât din partea şcolii generale din Micherechi, cât și a și Autoguvernării Româneşti din Micherechi, a Autoguvernării Româneşti din Sectorul VII din Budapesta, a UCRU şi AŢRU, a reprezentantei Oficiului „Klebersberg” Sarcad, au fost oferite copiilor pe trei categorii de vârstă: clasele III-IV, V-VI și VII-VIII și au constat din diplome, premii în cărţi şi rechizite şcolare. Un premiu special a fost oferit celui mai bun copil concurent de către Maria Martin, văduva regretatului profesor Gheorghe Martin, de la care provine şi numele acestui concurs. În aceeaşi zi, la Grădiniţa din Micherechi, o trupă de artişti amatori, de la Centrul de Zi „Iedera” al Asociaţiei Down din Oradea, au prezentat preşcolarilor, piesa de teatru pentru copii „Turtiţa”.