Institutul Limbii Române recrutează şi selectează candidaţi din mediul universitar pentru ocuparea câte unui post de lector de limba română la lectoratele din Universitatea din Regensburg (Germania), Universitatea din Tampere (Finlanda) şi la Institutul Pontifical Oriental (Vatican).

Potrivit site-ului Ministerului Educaţiei, postul de lector de la Universitatea din Regensburg este pentru o perioadă de 24 de luni, iar pentru Universitatea din Tampere şi Institutul Pontifical Oriental – de 36 de luni, cu condiţia obţinerii, anual, a aprobării de continuare a activităţii din partea Institutului Limbii Române şi a universităţii străine partenere.

Lectoratul din Regensburg s-a deschis în anul 2011 în cadrul Facultăţii de Romanistică iar cel din Tampere, în 2013 în cadrul Facultăţii de Limbi, Traducere şi Literatură, ambele în urma semnării unui protocol interinstituţional. În aceste două cazuri, lectorul desemnat prin concurs îşi va începe activitatea la deschiderea anului universitar 2017-2018.

În luna aprilie 2016 a fost semnat protocolul interinstituţional dintre Institutul Limbii Române şi Institutul Pontifical Oriental, Vatican, pentru înfiinţarea unui lectorat de limba română. Este primul lectorat de limba română creat într-o instituţie de învăţământ a Sfântului Scaun. Conform solicitării partenerului străin, lectorul român îşi va începe activitatea la 13 februarie 2017, precizează sursa citată. Candidaţii trebuie să fie cadre didactice cu minimum doi ani vechime la catedră, titulari într-o instituţie sau unitate de învăţământ românească acreditată sau autorizată.

Pentru Regensburg, candidaţii trebuie să fie vorbitori nativi ai limbii române, să aibă cunoştinţe bune sau foarte bune de limba germană, să aibă experienţă în predare iar titlul de doctor constituie un avantaj.

În cazul postului de la Universitatea din Tampere, doritorii trebuie să fie doctori în limba şi literatură română sau într-o altă disciplină echivalentă, să aibă experienţă practică în predarea limbii române pentru începători, să poată să predea în limba engleză, să poată să ţină prelegeri sau cursuri în limba engleză despre societatea românească – economie, istorie, drept etc.

Pentru Institutul Pontifical Oriental, candidaţii trebuie să aibă experienţă în predarea limbii române ca limbă străină.

În perioada 13 ianuarie – 16 ianuarie 2017, vor fi evaluate dosarele, iar o zi mai târziu se vor publica rezultatele. Interviul va avea loc pe 20 ianuarie şi tot în aceeaşi zi vor fi afişate rezultatele pe site-ul www.ilr.ro.

Contestaţiile pot fi depuse exclusiv pentru nerespectarea procedurilor legale de concurs. AGERPRES