Concursul interjudeţean de matematică „Traian Lalescu” s-a desfăşurat, la acest sfârşit de săptămână, la Reşiţa, unde au participat câte 40 de elevi de gimnaziu şi liceu, din judeţele Caraş-Severin, Arad, Hunedoara şi Timiş.

„Efortul pe care dumneavoastră îl depuneţi împreună cu profesorii şi cu părinţii care vă veghează nu poate fi, din nefericire, recompensat aşa cum trebuie în România de astăzi. Sperăm că această tradiţie a organizării concursului ‘Traian Lalescu’ în partea de Vest să dăinuie şi să fie perpetuată de generaţii şi generaţii de elevi şi de profesori. Un cuvânt bun se cuvine pentru dascălii de matematică din cele patru judeţe pentru că mi-a fost dat să văd, de-al lungul timpului, că şcoala de matematică din Regiunea Vest este una de valoare”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde.

Ediţia din acest an este cea de-a XXIX-a a acestui concurs interjudeţean, prima având loc în 1985, în judeţul Caraş-Severin, la Caransebeş. Patronajul ştiinţific a fost asigurat de către Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică.

„Eu aş vrea să îi felicit pe cei care au fost premiaţi, dar şi profesorii care s-au ocupat de ei, precum şi pe părinţii acestora. Este o mândrie pentru fiecare judeţ, ca participanţii la acest concurs să vină cu premii acasă. Fiecare participant, de altfel, este un câştigător, pentru că aici au venit primii cinci elevi din fiecare clasă. Acest concurs se justifică, pentru că există o adevărată mişcare matematică în regiune, coordonată de Universitatea de Vest din Timişoara”, a precizat inspectorul şcolar general al ISJ Caraş-Severin, Dan Nicolae Grindeanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin consideră ca naturală desfăşurarea concursului interjudeţean de matematică în Caraş-Severin, pentru că Traian Lalescu îşi are obârşiile în acest judeţ.
„Tatăl lui, tot Traian, era locuitor al comunei Cornea. De numele lui Traian Lalescu se leagă, însă, printre multe alte realizări, după o teză de doctorat strălucită, cu titlul – Sur l’equation de Volterra – susţinută la Sorbona, şi înfiinţarea Şcolii Politehnice din Timişoara. El obţine, în 1920, aprobarea Guvernului Averescu, cel care-l numeşte ca împuternicit special pentru a înfiinţa Şcoala Politehnică de la Timişoara. Traian Lalescu este şi primul lector al Şcolii Politehnice din Timişoara, astăzi Universitatea Politehnică Timişoara”, le-a transmis, celor prezenţi, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

În urma concursului, duminică au fost acordate, de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, premii şi menţiuni celor mai buni elevi, constând în bani, iar Comitetul de părinţi a oferit câştigătorilor, câte un stick. AGERPRES