suceava_universitatea.jpgUniversitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) găzduieşte, în perioada 16-21 mai, cea de a XXIII-a ediţie a concursului internaţional studenţesc de calculatoare ”Hard & Soft”.

Potrivit iniţiatorului şi coordonatorului acestei manifestări, prof. univ.dr. ing. Adrian Graur, fost rector al USV, în competiţie vor intra 15 echipe, dintre care zece din România, două din Ucraina şi câte unul din Germania, Republica Moldova şi Serbia. Preşedintele juriului va fi profesorul Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda, care coordonează activitatea de jurizare începând din 2003.

Concursul ”Hard & Soft” beneficiază de sprijinul Ministerului Educaţiei, al Consiliului Judeţean, al Primăriei şi Consiliului Local Suceava, precum şi al unor firme ce se implică în sprijinirea, încurajarea şi afirmarea tinerelor valori prin competiţie.

”Hard & Soft” este un concurs adresat studenţilor seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, care îşi propune să testeze competenţele tehnice hardware şi software, precum şi de relaţionare socială ale viitorilor ingineri. Pe parcursul a cinci zile, echipe formate din câte patru studenţi vor încerca să rezolve sarcini cu un grad ridicat de complexitate. Concursul a debutat în anul 1994 cu sprijinul profesorului John Milner de la City University din Londra, în calitate de preşedinte al juriului pentru primele nouă ediţii ale concursului.

Adrian Graur a arătat că acest concurs a devenit o competiţie internaţională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studenţeşti, de-a lungul timpului, echipe din principalele centre universitare din România, dar şi din diverse universităţi partenere din Europa, cu un număr de aproximativ trei mii de studenţi până în prezent, s-au confruntat la Suceava cu ”provocări tehnice spectaculoase”.

Juriul concursului din acest an este format din Timothy Hall – Universitatea din Limerick, Irlanda – preşedinte, Ciaran MacNamee de la aceeaşi universitate, Sorin Bulceag şi Stephan Pfenninger de la ServiceXpert GmbH Munchen – Germania, Jean Michel Duthilleul – Universite Lille 1 – Franţa, în calitate de membri. AGERPRES