examen1.jpgColegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat, timp de trei zile, Concursul Naţional de Geometrie “Gheorghe Ţiteica”, “o competiţie de anvergură, unică în România”, a declarat, luni, profesor doctor în ştiinţe matematice Cătălin Barbu, iniţiatorul şi managerul manifestării.

La cea de-a IV-a ediţie a ineditei manifestări au participat 179 de elevi, de la clasele a VI-a până la a X-a, reprezentând 29 de judeţe ale ţării şi municipiul Bucureşti, care s-au întrecut în dezlegarea unor subiecte concepute de profesori din universităţi româneşti, atât în competiţie individuală, cât şi pe echipe.

Cei mai buni tineri matematicieni în domeniul geometriei au fost recompensaţi cu premii de juriul format din personalităţi de prestigiu din matematica românească, prezidat de prof. univ dr Dorin Andrica de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca. Înmânarea premiilor s-a făcut în cadrul unei Gale festive găzduite de Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău, organizatorul manifestării, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău.
In paralel cu probele de concurs, s-a desfăşurat şi Simpozionul Naţional de Geometrie, la care au fost prezenţi cu lucrări originale profesori de geometrie din mai multe licee şi universităţi de renume din România.

Tot cu această ocazie, a fost lansată şi revista “Jurnal Internaţional de Geometrie” la realizarea căreia şi-au dat concursul ‘profesori de prestigiu de la nivel naţional şi internaţional, nume mari în domeniul geometrie, inclusiv de la universităţile Princeton si Harvard din SUA”, a precizat Cătălin Barbu.

“Este o revistă unicat în Europa, ce are indicativul B +, cotaţie acordată, de obicei, tipăriturilor din universităţile de profil. Întreaga publicaţie este tipărită în limba engleză şi suntem siguri că va întruni apreciere deosebită din partea celor ce activează în domeniul geometriei”, a subliniat prof. dr. Barbu.

Concursul Naţional de Geometrie “Gheorghe Ţiţeica” a fost aprobat de Ministerul Educaţiei în ‘Calendarul Activităţilor Extraşcolare 2013″. AGERPRES