rezidentiat.jpgPlenul Senatului a aprobat miercuri proiectul de lege prin care concursul naţional de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină va fi organizat la nivel local.

„În conformitate cu acordurile încheiate între Ministerul Sănătăţii şi universităţile de medicină şi farmacie, se doreşte descentralizarea concursului naţional de rezidenţiat şi organizarea acestuia la nivelul celor şase centre universitare cu universităţi de medicină şi farmacie – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş şi Craiova”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Concursul se va organiza la aceeaşi dată, cu tematică şi bibliografie comună, locurile şi posturile pe specialităţi urmând a fi stabilite de comun acord între universităţi şi Ministerul Sănătăţii. „Universităţile vor avea deci responsabilitatea organizării acestui concurs la nivel local, vor avea propriile comisii, subiecte şi clasificări, urmând a răspunde de pregătirea acestor medici până la obţinerea titlului de medic specialist”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege, aprobat de plenul Senatului cu 67 de voturi pentru şi un vot împotrivă, mai prevede şi acordarea dreptului de practică limitat absolvenţilor de facultăţi de medicină, promoţia 2005 şi ulterioare, care nu au promovat examenul de rezidenţiat, cu posibilitatea de a fi încadraţi în unităţi sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele de medicină de familie. Anterior promoţiei 2005, pentru absolvenţii facultăţilor de medicină, obţinerea dreptului de liberă practică era condiţionată de efectuarea stagiaturii de un an. După 2005, dobândirea acestui drept se face după promovarea examenului de medic specialist.

„În această situaţie, absolvenţii facultăţilor de medicină, cu examen de licenţă, care nu promovau concursul de rezidenţiat nu aveau posibilitatea de a fi încadraţi şi a exercita activităţile de medic, conform calificării obţinute. Propunem acordarea de competenţe limitate acestor absolvenţi de facultate de medicină, cu posibilitatea de a fi încadraţi în unităţi sanitare publice sau private, inclusiv în cabinetele medicilor de familie, pentru a sprijini activitatea de asistenţă medicală din aceste unităţi”, se mai arată în acelaşi document.

Prin proiectul de lege se creează posibilitatea medicilor rezidenţi de a fi titulari în liniile de gardă începând cu anul III de pregătire în specialitate, precum şi obligaţia medicilor cu competenţe limitate, cât şi a medicilor rezidenţi care vor efectua gărzi în afara normei de bază de a încheia asigurare de răspundere civilă profesională. Plenul Senatului a aprobat şi raportul de admitere cu amendamente, întocmit de Comisia pentru sănătate din Senat, cu 62 de voturi pentru şi patru voturi împotrivă. Potrivit unuia dintre amendamentele Comisiei de specialitate, rezidenţiatul are o durată cuprinsă între 3 şi 6 ani, în funcţie de specialitate. Legea este ordinară, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES