copii_romi.jpgEchipa Colegiului National „Emil Racovita” din Cluj-Napoca, formata din elevii Bianca Prunea, Ioana Georgescu si Calin Muresanu, coordonata de inspectorul pentru problemele educationale ale rromilor, Liliana Lacatus, a fost desemnata castigatoare a concursului national „Tinerii dezbat”, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

„Dezbaterea a reprezentat un bun prilej pentru participanti, nu doar elevi si profesori, ci si reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si ai societatii civile, de a remarca necesitatea acestui tip de activitate in cadrul orelor de curs”, se arata in comunicat.

La randul sau, secretarul de stat la MECI, Oana Badea, a subliniat nevoia formarii competentelor de comunicare si de valorizare necesare pentru participarea activa si responsabila a elevilor la viata sociala.

„A venit vremea sa recunoastem ca, daca se predau la clasa lucruri care nu ii servesc copilului, acestea trebuie inlocuite. In fisa de evaluare a proiectului „Tinerii dezbat”, elevii si profesorii au cerut includerea dezbaterilor in cadrul orelor de curs. Constatam ca elevul de astazi, cetateanul responsabil de maine, simte tot mai mult nevoia acestui tip de activitate. Dezbaterile il formeaza un bun vorbitor, capabil sa aduca argumente si contra-argumente unei idei pusa in discutie. Totodata, il provoaca sa fie mereu informat, pentru ca, tocmai, trebuie sa faca fata concursului de argumente. Ce fel de oameni vrem sa formam, aceasta este intrebarea pe care trebuie sa ne-o adresam tot timpul, cand vorbim de educatie”, a declarat Oana Badea.

Aceasta a precizat ca, incepand cu anul scolar 2009-2010, va depune toate eforturile pentru extinderea proiectului la nivelul tuturor judetelor. In acest fel, vor fi implicati in competitie elevii si profesorii de la toate liceele din tara. Luni, 1 iunie, a avut loc, la Palatul Parlamentului, finala Concursului national de dezbateri „Tinerii dezbat”. In cadrul competitiei, care s-a desfasurat la Sala Drepturile Omului, au participat echipa Colegiului National „Emil Racovita” din Iasi, respectiv a Colegiului National „Emil Racovita” din Cluj-Napoca. Tinerii au adus argumente pro si contra motiunii „Masurile afirmative in cazul minoritatii rrome ar trebui continuate”.