tgmures_colegiu_unirea.jpgConducerea Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş şi părinţii elevilor de la această şcoală au acuzat, joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că se încearcă desfiinţarea respectivei şcoli de elită, prin manipulare şi prin „segregarea elevilor români de cei maghiari”, în condiţiile în care până acum instituţia de învăţământ era una mixtă.

Directoarea Colegiului Naţional „Unirea” Târgu Mureş, Andreea Năznean, a afirmat că pe fondul retrocedării clădirii şcolii, pe care o consideră ilegală, Fundaţia Statusul Romano-Catolic a decis înfiinţarea unei şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară, care se numeşte Liceul Teologic Romano-Catolic şi care a început să funcţioneze într-unul din corpurile imobilului colegiului. Drept urmare, începând cu anul 2014, o parte dintre clasele cu predare în limba maghiară din Colegiul „Unirea” au fost transferate la Liceul Teologic Romano Catolic, directoarea susţinând că atât funcţionarea noii şcoli, cât şi transferul elevilor au fost ilegale.

În plus, potrivit Andreei Năznean, elevii din ciclul primar de la secţia română au fost scoşi pur şi simplu din corpul de clădire în care funcţionează acum liceul cu predare în maghiară, mobilierul şi materialele didactice au fost depozitate pe coridor şi a fost nevoie de relocarea acestor copii şi a profesorilor într-o altă şcoală, învecinată.

Directoarea Colegiului Naţional „Unirea” şi-a exprimat în mai multe rânduri temerea că se doreşte desfiinţarea acestei unităţi şcolare şi a susţinut că s-au primit mai multe ameninţări în acest sens, atât scrise cât şi verbale. „Am fost deja ameninţaţi, atât verbal cât şi în scris, iar temerea noastră este că vom fi, încetul cu încetul, evacuaţi din corpul A şi că vom intra în dizolvare. Prin înfiinţarea şi funcţionarea acestui Liceu Teologic Romano-Catolic, Colegiul Naţional ‘Unirea’, un colegiu de prestigiu, situat pe poziţia 27 în top licee naţionale, se doreşte să fie desfiinţat, pur şi simplu. Şi se ştie şi planul, pentru că am fost ameninţaţi şi acum, peste vară, că ni se iau zece clase, pe motivul lipsei de spaţiu. Deci, desfiinţezi o şcoală de elită, cu rezultate naţionale şi internaţionale, ca să funcţioneze o şcoală ilegal, pe bani publici”, a afirmat Andreea Năznean.

La rândul său, Delia Peter, reprezentanta părinţilor din Colegiul Naţional „Unirea” Târgu Mureş şi preşedintele Federaţiei Naţionale a părinţilor – filiala Mureş, a spus că este vorba de o „manipulare politică”, prin care se încearcă evacuarea cu forţa şi segregarea secţiei române de cea maghiară, în prezent în cadrul Colegiului.

Delia Peter susţine că se foloseşte acelaşi algoritm „de distrugere a unei şcoli mixte” ca în anul 2004, când elevii români „au fost scoşi” din Liceul Bolyai din Târgu Mureş şi că în spatele demersului se află aceleaşi personaje, unul dintre cei nominalizaţi fiind deputatul Borbely Laszlo. „Se încearcă aceeaşi reţetă şi dacă nu luăm atitudine se va reusi, pentru că sunt implicate aceleaşi personaje, acelaşi inspector şcolar general, aceeaşi umbrelă de retrocedare şi, mai mult decât atât, acelaşi algoritm ca în 2004, când din nou un liceu – Liceul Bolyai – care îi ţinea şi pe români şi pe maghiari împreună trebuia să treacă prin ce trecem noi acum. Acel incident din 2004, am crezut că este un accident al democraţiei. (…) Trebuie să fim corecţi şi să spunem că aici este vorba de manipulare, de lideri politici ai UDMR care-şi bagă nasul într-o şcoală, care în ultimii 20 ani ştia şi putea să îi ţină împreună şi pe români şi pe maghiari”, a declarat Delia Peter.

Ea a mai spus că acest demers va afecta imaginea oraşului, în care convieţuiesc paşnic români şi maghiari, şi că, în ciuda faptului că a primit ameninţări, va continua să lupte pentru ca elevii să nu fie separaţi pe criterii etnice. „Acest lucru nu face bine convieţuirii oamenilor de rând. Nu e de bine că s-a ajuns, în capul unora, la ‘copiii noştri’ şi ‘copiii voştri’. Au fost diferite ameninţări la adresa mea, dar nu o să mă las pentru că ştiu că această cauză nu este a mea sau a copiilor mei, este cauza a o sută de profesori, o mie de elevi şi este cauza oraşului, în care trebuie să învăţăm împreună, să trăim împreună, în spiritul a 20 ani de democraţie”, a conchis Delia Peter.

Directorul adjunct al Colegiului Naţional „Unirea”, Motorga Maria, a menţionat că au fost nemulţumiri şi în rândul părinţilor de la secţia maghiară, care au dorit să rămână în continuare în structura colegiului. Ea a dat citire unei scrisori a unei mame de la secţia maghiară care a susţinut că părinţii au fost manipulaţi să treacă la cealaltă şcoală şi că este vorba de o politică agresivă de învrăjbire.

„Eu nu vreau ca fetiţa mea să trăiască ce am trăit noi în martie 90. Se face din nou prea multă politică agresivă în oraş, din nou anumiţi extremişti au ajuns să-i învrăjbească pe români şi maghiari. Şi apoi ne întrebăm noi: de ce pleacă tinerii dintr-un oraş în care singura politică promovată de anumiţi iresponsabili este politica de asmuţire unul împotriva asupra celuilalt”, se arată în scrisoarea menţionată.

La rândul său, avocatul Ioan Sabău Pop, preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, a spus că înfiinţarea liceului teologic s-a făcut în mod ilegal, cu „semnificative” încălcări ale Legii Educaţiei naţionale. El a explicat că o instituţie şcolară se înfiinţează în anul precedent pentru anul următor, lucru care nu s-a întâmplat la Târgu Mureş, că legea prevede că trebuie să existe cel puţin 300 de elevi, iar în cazul Liceului Romano-Catolic numărul era mult mai mic, că nu a existat un plan didactic şi că nu se pot crea două instituţii şcolare de acelaşi nivel, în aceeaşi clădire. În plus, avocatul Sabău a atenţionat că şi retrocedarea clădirii liceului este ilegală şi că „statul de drept, legea, drepturile cetăţenilor sunt absolut încălcate în acest demers”. AGERPRES