Conducerea ISJ Covasna recomandă directorilor de şcoli să fie mai drastici, dar şi “mai populari”

keresztely-irma.jpgConducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna recomandă unităţilor şcolare din judeţ să finalizeze până în luna februarie propriile Regulamente de organizare şi să treacă la aplicarea fermă a măsurilor de disciplinare a elevilor, dar şi a cadrelor didactice.

Inspectorul şcolar general Keresztely Irma a declarat marţi că fiecare unitate de învăţământ are autonomie în elaborarea Regulamentului, însă, în opinia sa, acesta ar trebui
stabilit în consens cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai cadrelor didactice, cu consiliile elevilor şi comitetele de părinţi.

”Nu vrem să impunem un termen limită, dar considerăm că regulamentele ar trebui finalizate până în luna februarie şi supuse aprobării consiliilor de administraţie din şcoli. (…) Pentru creşterea disciplinei în şcoli măsurile trebuie să fie concrete, aplicabile, controlabile şi sancţionabile”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar. Aceasta le-a sugerat directorilor de şcoli să interzică folosirea telefoanelor mobile în unităţile şcolare în timpul orelor de curs atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, şi să impună o ţinută vestimentară decentă.

În context, Keresztely Irma a menţionat că mulţi părinţi au solicitat reintroducerea uniformelor şcolare, însă ideea nu este unanim acceptată. Totuşi, unele şcoli au impus câte un însemn distinctiv, iar Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va fi prima instituţie de învăţământ din judeţul Covasna care va reveni la uniforme şcolare. Inspectorul şcolar general le-a solicitat directorilor de şcoli să dea dovadă nu doar de rigoare şi fermitate în aplicarea măsurilor disciplinare, ci şi de mai multă popularitate, insistând asupra importanţei comunicării directe.

În context, ea a amintit că într-o şcoală publică din SUA pe care a vizitat-o nu demult a întâlnit un director care în fiecare dimineaţă îşi întâmpina colegii şi elevii la poartă şi schimba câteva vorbe amicale cu ei, şi a opinat că nu ar fi rău dacă modelul ar fi preluat şi în şcolile noastre. ”Contactele acestea sunt foarte importante. (…) E nevoie de puţină imaginaţie şi creativitate, dar şi de persoane devotate, angajate şi cu gândire pozitivă”, a conchis Keresztely Irma. AGERPRES