Conducerea Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIAŞI) a anunţat că modifică structura admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018. Potrivit reprezentanţilor Senatului TUIAŞI, admiterea se va face în baza unei structuri arborescente, care înseamnă mai puţine taxe pentru absolvenţii de liceu care vor să devină politehnişti, un sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor şi candidaţilor, posibilitatea de a alege zeci de specializări printr-un singur formular şi o mai echitabilă distribuţie a studenţilor pe locurile facultăţilor.

Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor. Spre exemplu, un absolvent de liceu care găseşte atractive cinci specializări de la cinci facultăţi ale Universităţii Tehnice va putea să îşi asigure un loc la buget la una dintre acestea, fără să depună cinci dosare separate şi să plătească cinci taxe de înscriere. În acelaşi timp, dacă doreşte în mod special să se concentreze pe o specializare, va putea trece, în ordine, pe fişa de înscriere, şi opţiunile pentru buget şi pentru taxă„, a declarat rectorul TUIAŞI, Dan Caşcaval.

Facultăţile de Automatică şi Calculatoare (AC) şi Arhitectură vor avea în continuare probe separate de admitere. Candidaţii la AC şi Arhitectură pot selecta şi celelalte facultăţi, în momentul în care completează fişa de înscriere, dar există anumite restricţii.

Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultăţile dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget şi nu va vrea să rămână la taxă, mai puţin la Arhitectură’, a explicat Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la universitate.

Conform acestuia, distribuirea ulterioară pe facultăţi şi specializări se va face automat cu o aplicaţie informatică, după ce se va încheia întreg procesul de admitere. Premianţii de la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor putea opta pentru oricare dintre facultăţile universităţii, în domeniul lor de studiu.

Conducerea TUIAŞI a luat în calcul, în toamna anului trecut, introducerea unui examen scris la admitere în această vară. Rectorul Dan Caşcaval susţine că decizia va fi amânată, momentan, fiindcă nu există o tendinţă de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă la nivel naţional.

Am susţinut şi rămân în continuare partizanul unui test la admiterea la studiile universitare de licenţă, aşa cum am afirmat încă de la începutul mandatului meu. Am înţeles faptul că nu există tendinţa de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă, astfel că acesta va deveni foarte apropiat de cel al potenţialilor absolvenţi de liceu. De asemenea, am discutat şi cu colegii mei rectori care au avut, la un moment dat, ideea unui test. În aceste condiţii, introducerea unui test la admitere poate fi o propunere hazardată, de aceea am amânat luarea acestei decizii„, a precizat Dan Caşcaval.

Rectorul a mai afirmat că decizia de modificare a sistemului de admitere ţine cont în primul rând de dorinţa TUIAŞI de a oferi posibilitatea candidaţilor să cunoască mai bine mai multe oferte educaţionale ale universităţii. AGERPRES