Conducerea UBB: Nu am avut în niciun an locuri bugetate rămase neocupate în urma sesiunilor de admitere

Universitatea Babeş-Bolyai transmite, printr-un comunicat de presă, că locurile aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale au fost ocupate în totalitate în fiecare an, la nivelul la care acestea au fost repartizate, reacţionând astfel la afirmaţiile ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Conducerea UBB Cluj a transmis, printr-un comunicat de presă, că solicită în continuare revizuirea sistemului de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

“UBB nu a avut în niciun an locuri bugetate rămase neocupate în urma sesiunilor de admitere, astfel încât afirmaţia ministrului Educaţiei Naţionale cu privire la existenţa unui număr de 550 de locuri neocupate la anul II de Master este nefondată. Există locurile bugetate alocate pentru Admitere, pe care le ocupăm, şi locurile bugetate rămase libere în urma nepromovării examenelor sau a epuizării perioadei legale de studii bugetate”, afirmă conducerea UBB, potrivit comunicatului, ca răspuns la afirmaţia ministrului Valentin Popa, care a declarat luni că sute de locuri bugetate nu sunt utilizate de către marile universităţi din ţară.

Potrivit conducerii UBB, universitatea clujeană tinde să devină de tip “world-class”, menţinându-se în galeria universităţilor internaţionale de prim rang. “Astfel încât noi nu ne raportăm nicidecum la numărul de diplome de absolvire eliberate, ci la calitatea acestora. Este vorba despre nivelul de master, unde specializarea este mai profundă”, mai spun reprezentanţii conducerii UBB în comunicat, precizând că, acolo unde a fost posibil din punct de vedere legal, locurile rămase libere au fost ocupate prin trecerea studenţilor cu rezultate bune de la taxă la buget.

La rândul său, prorectorul Dan Lazăr a declarat că pe parcursul anului se pot face anumite corecţii, însă în multe situaţii nu este posibil, din punct de vedere legal, să i se permită unui student la taxă să “gliseze” pe loc bugetat. “Din punct de vedere legal, noi, la fiecare admitere, am ocupat toate locurile pe care le-am primit de la minister. E adevărat că, pe parcursul anului, din diferite cauze, există posibilitatea să ne aflăm în situaţia unor abandonuri şi rămân, la sfârşitul anului, câteva locuri neocupate. Noi, având în vedere prevederile legale, glisăm studenţii la taxă pe aceste locuri, dar sunt anumite locuri pe care e imposibil, din punct de vedere legal, să glisăm de la taxă spre buget. Şi aici ne aflăm în situaţia locurilor de la învăţământul cu frecvenţă redusă. Deocamdată nu există nicio prevedere legală ca studenţii de la frecvenţă redusă să poată să gliseze la buget”, a spus Lazăr.

Studenţii şi angajaţii Universităţii Babeş-Bolyai au declanşat săptămâna trecută greva japoneză, ca formă de protest faţă de reducerea numărului locurilor bugetate alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru anul universitar 2018-2019.

Reprezentanţii UBB se declară “revoltaţi” de modul de repartizare a locurilor bugetate, precum şi de răspunsurile oferite de ministrul Educaţiei Naţionale la apelurile publice formulate de universităţile tradiţionale din marile centre universitare ale ţării şi sunt decişi să conteste decizia Ministerului Educaţiei Naţionale şi să protesteze împotriva acesteia până când solicitările vor fi soluţionate.

“Noi ne-am solidarizat cu studenţii, suntem în continuare alături de ei, deocamdată nu am primit răspunsurile pe care le aşteptam de la minister şi, în momentul în care o să le primim, o să întrerupem formele de protest. Până atunci, protestul va continua, doar că, deocamdată, suntem în grevă japoneză”, a mai spus Dan Lazăr.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a avut luni o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor universităţilor din Consorţiul Universitaria. Tot luni, acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că Peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către Universitatea din Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea ocupa şi că în situaţii similare se regăsesc şi alte universităţi din ţară. “Se întâmplă, din păcate, şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde aproximativ 550 de locuri la master – anul II sunt neutilizate, 400 de locuri la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, aproximativ 75 la Universitatea de Vest din Timişoara. Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul II master care le-ar putea ocupa. (…) Am discutat cu studenţii acest aspect şi probabil vom discuta cu Direcţia juridică din minister şi vom vedea dacă putem – şi dacă doresc şi studenţii şi găsesc o înţelegere la Consiliul Rectorilor – să încercăm să facem o redistribuire a acestor locuri de care nu beneficiază, practic, nimeni”, a explicat demnitarul. AGERPRES