Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) susţine că „nu poate renunţa la regulile şi procedurile comunităţii academice pentru o pseudo-organizaţie studenţească”, anunţul fiind făcut public la câteva ore după întâlnirea cu reprezentanţii studenţilor care la orele amiezii au protestat în Sala Paşilor Pierduţi.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, unele solicitări formulate în scris de către aceşti studenţi din cadrul „autointitulatei” Ligi a Studenţilor Iaşi se aflau deja în dezbaterea structurilor de conducere ale Universităţii, fiind aduse în atenţie de către reprezentanţii legitimi ai studenţilor din Senatul Universităţii şi Consiliile Facultăţilor.

„În ciuda statului neregulamentar al Ligii Studenţilor, întâlnirea de astăzi a fost iniţiată de conducerea Universităţii din respect pentru vocile celor 50 de studenţi adunaţi pe Sala Paşilor Pierduţi. Universitatea Alexandru Ioan Cuza pune la dispoziţia studenţilor săi toate modalităţile instituţionale stabilite legal pentru a-şi exprima solicitările şi doleanţele. Conducerea Universităţii răspunde tuturor solicitărilor organizaţiilor de studenţi legitim constituite şi ale reprezentanţilor aleşi în mod democratic de către colegii lor”, se menţionează în comunicatul remis presei.

Conform documentului semnat de Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie al UAIC, „Universitatea nu poate însă renunţa la regulile şi procedurile comunităţii academice pentru o organizaţie care reprezintă un grup restrâns de interese şi care şi-a însuşit în mod abuziv statutul de reprezentare a tuturor studenţilor instituţiei de învăţământ superior”. „Reamintim că Liga încalcă dispoziţiile O.G. 26/ 2000 potrivit cărora ‘este interzisă utilizarea în denumirea asociaţiei a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice de interes naţional ori local’. Conducerea UAIC a insistat în mod repetat că Liga să îşi schimbe denumirea, deoarece aceasta creează confuzie şi implică arogarea nestatutară a privilegiului reprezentării tuturor studenţilor din Universitate”, se precizează în document.

Conform sursei citate, în prezent, studenţii sunt reprezentaţi în mod legitim în toate structurile de conducere ale Universităţii: Senat, Biroul Senatului, Consiliul de Administraţie, Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie şi Consiliile facultăţilor. „Recunoaştem că pot apărea erori în procesul decizional al Universităţii, dar acestea sunt revizuite şi corectate prin mecanismul instituţional pe care membrii săi l-au stabilit independent, conform autonomiei universitare. Conducerea Universităţii ţine să precizeze faptul că nicio persoană din Universitate nu a uzurpat dreptul de reprezentare, sfidând regulile stabilite de Senatul Universităţii. Indiferent de calitatea sa personală, profesională, intelectuală sau morală, niciun membru al comunităţii academice nu s-a putut substitui, prin autointitulare, dreptului de reprezentare instituţională. În momentul în care Liga va fi dispusă să respecte regulile şi procedurile Universităţii, să fie transparentă în legătură cu interesele sale, să îşi clarifice raportul cu studenţii pe care pretinde că îi reprezintă, dar şi cu celelalte 20 de asociaţii studenţeşti (care nu o recunosc), Universitatea o va considera un partener egal de dialog”, se mai spune în documentul de presă.
Aproximativ 100 de studenţi s-au adunat miercuri în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii, în semn de protest faţă de deciziile adoptate la începutul anului universitar de conducerea instituţiei de învăţământ superior. Având asupra lor, pancarte, drapelul României şi scandând lozinci precum „Demisia”, Universitatea nu e moşia voastră”, studenţii au încercat să intre în biroul rectorului Vasile Işan, ei fiind opriţi de agenţii de pază ai instituţiei de învăţământ superior.

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a informat că protestează împotriva politicii „dezastruoasă pe care conducerea instituţiei de învăţământ superior o are faţă de proprii săi studenţi, prin încălcarea repetată a Legii Educaţiei Naţionale, încălcarea drepturilor studenţeşti şi prin impunerea constantă de taxe”.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că în ultimul an instituţia a crescut taxele de cazare, a impus taxe speciale pentru restanţe, a adoptat regulamente care limitează drepturile studenţilor, a refuzat să le acorde tinerilor credite pentru acţiunile de voluntariat şi a refuzat să ofere informaţii de interes public.
Un alt motiv al nemulţumirilor studenţilor protestatari este lipsa de cooperare a conducerii universităţii.
„Studenţii sunt recunoscuţi prin lege drept parteneri egali în procesul educaţional. În Universitate, ei reprezintă peste 93% din corpul academic. Este dreptul nostru de a decide în problemele care ne privesc şi cerem să fie respectat ! Conducerea trebuie să înţeleagă că Universitatea nu poate exista fără studenţi. Ne-am săturat să fim trataţi ca şi cum singura noastră menire ar fi să aducem bani instituţiei. Ne-am săturat ca persoanele din conducerea universităţii să se creadă deasupra legii. Această atitudine scandaloasă trebuie să se oprească aici”, a declarat Silvian Emanuel Man, preşedinte LS IAŞI. AGERPRES