Conducerea Universităţii din Oradea vizează “încredere ridicată” pentru instituţie

bungau_constantin.jpgRectorul Universităţii Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău, a declarat miercuri că cel mai important obiectiv al Planului Operaţional pe anul 2013 îl constituie trecerea universităţii de la gradul de “încredere” la “încredere ridicată” acordat de ARACIS.

“Astăzi nu mai avem predictibilitate cu privire la cum va fi cuantificată universitatea şi programele de studii pe care le are. Unele vorbe, sunt doar vorbe, spun că ceea ce a fost anul trecut cu privire la ierarhizarea domeniilor o să dispară. Pentru că nu este recunoscută metodologia respectivă, nu se mai aplică şi atunci fiind lucrurile acestea necunoscute nu ştim ce să facem exact”, a explicat, în conferinţă de presă, rectorul Bungău.

Universitatea va realiza, în acest scop, un raport cuprinzător de evaluare instituţională, până în vară, astfel încât, în cursul toamnei, până în noiembrie 2013 cel târziu, să vină o comisie ARACIS pentru evaluare instituţională. Conducerea universităţii consideră că există condiţii să treacă de la nivelul calificativului “grad de încredere” la “grad de încredere ridicată”.
Pentru acest demers vor fi evaluate în jur de 20 de programe de studii de licenţă plus managementul calităţii pe întreaga instituţie, ceea ce va însemna un volum de muncă extraordinar de mare şi cu consum de resurse.

Rectorul Bungău a declarat că din Planul Operaţional al anului 2012 s-a realizat un procent de 70%, restul proiectelor nefiind puse în practică sau doar parţial, din diverse cauze. Printre nerealizări, rectorul a dat ca exemple proiectul unui program de învăţământ la distanţă, un Institut de cercetare, amenajarea Clubului studenţesc.
Noul Plan Operaţional pentru anul 2013, prezentat recent în consiliul de administraţie, este structurat pe cinci mari capitole: management instituţional, al calităţii, al proceselor de învăţământ, al cercetării şi parteneriate, cuprinde 21 de pagini, cu câte 10-15 indicatori.

“Dacă s-ar îndeplini măcar în proporţie de 80%, ar fi foarte bine’, a precizat rectorul.
Obiectivele vizează mai multe programe de licenţă sau de masterat în limba engleză, pentru care Universitatea va lansa spre aprobare ARACIS programe în limba engleză la Facultatea de Ştiinţe Economice, la specializarea Farmacie – de la Facultatea de Medicină, reautorizarea specializării Arhitectură. Alte proiecte prevăd elaborarea procedurilor acolo unde nu există la anumite departamente, dezvoltarea site-ului universităţii, cu aplicaţii specifice gen cataloage ori planuri de învatamânt online, la toate facultăţile etc. AGERPRES