Cele cinci confederaţii sindicale din România au decis ca miercuri, 3 noiembrie, să fie ziua în care activitatea în unităţile publice să fie întreruptă voluntar timp de patru ore, între 12.00-16.00, lansând joi un apel, în acest sens, tuturor angajaţilor din România, informează un comunicat de presă al confederaţiilor sindicale, remis joi Agerpres.

Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel ALFA’, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – ‘Frăţia’, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Sindicală Naţională ‘Meridian’ au cerut în cadrul unei ample manifestaţii organizate pe data de 27 octombrie, la Bucureşti, adoptarea de către Parlament a moţiunii de cenzură şi demisia actualului Guvern.

Potrivit liderilor sindicali, în cadrul discuţiilor anterioare, ce s-au purtat inclusiv cu reprezentanţii arcului guvernamental, sindicatele au constatat divergenţe de păreri chiar în sânul actualei coaliţii la putere. „În vreme ce Guvernul insistă ca salariul minim brut garantat în plată să nu crească mai mult de 640 de lei, PDL a propus ca acesta să fie de 720 lei, iar UDMR a propus ca salariul minim să fie de 740 lei. Dincolo de tratarea acestui subiect la modul neserios de către Guvern cu sindicatele, prin neprezentarea unei oferte unitare, cele cinci confederaţii au mai constatat că Executivul refuză cu obstinaţie dialogul social, ignorând revendicările prezentate de partea sindicală’, se arată în comunicat.


Sindicaliştii afirmă că senatorii şi deputaţii puterii nu au înţeles să respecte solicitările cetăţenilor. Conform comunicatului transmis de confederaţiile sindicale, parlamentarii puterii au preferat să fugă de răspundere şi să se subordoneze indicaţiilor de sus, rămânând în bănci şi refuzând să-şi exercite dreptul la vot în ciuda mulţimilor care au cerut în faţa Parlamentului dreptul la viaţă decentă.


„Regretăm gestul lor! Procedând astfel, şi-au călcat propriile convingeri în picioare şi, din păcate, au lăsat încă o dată să se piardă oportunitatea unei schimbări în bine pentru cetăţeni, ajutându-i cuminţi şi docili pe potentaţii zilei să continue a-şi exercita puterea în mod despotic, autoritar”, se mai menţionează în comunicat. Cele cinci confederaţii sindicale sunt decise să continue acţiunile de protest şi reiau apelul adresat tuturor cetăţenilor nemulţumiţi de măsurile absurde ale Executivului să se solidarizeze într-o nouă acţiune de protest menită a determina Guvernul să renunţe la impunerea unor măsuri absurde. AGERPRES